Suradnjom vojvodstava i županija do zajedničke Europe bez nejednakosti

Rasprava o važnim odrednicama ravnomjernog gospodarskog razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave nastavljena je i u petak, 13. listopada na VI. Forumu poljskih i hrvatskih regija.

„S obzirom na sve veći broj poljskih turista koji ljeti posjećuju Republiku Hrvatsku, mislim da je pravo vrijeme za otvaranje rasprave o javno-privatnom partnerstvu. Ono je uobičajena praksa u EU koju, nažalost, poljske jedinice lokalne i područne samouprave nisu uspjele realizirati do kraja, međutim smatram da treba inzistirati na njegovu razvijanju“, uvodno je rekao Marek Mazur, predsjednik Skupštine lodzkog vojvodstva.

Pawel Lisowski, ravnatelj uprave za suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave Banke za državno gospodarstvo istaknuo je da lokalnu i regionalnu samoupravu treba poticati na pristupanje takvom partnerstvu jer se uz pomoć kapitala poduzetnika može postići gospodarski rast. Naveo je i da u Poljskoj općine i gradovi uspješno rade na razvoju vojvodstava upravo zahvaljujući projektima javno-privatnog partnerstva, naglasivši da će za lokalne subjekte upravo infrastruktura odrediti daljnji razvoj.

Izgradnja ekosustava poduzetništva još je jedna komponenta gospodarskog razvitka i uspješne teritorijalne suradnje. Uključivanje hrvatskih prometnih pravaca u europske prometne pravce doprinijet će povezivanju poljsko-hrvatskog gospodarstva i infrastrukture. U ovome kontekstu bilo je govora o prometnom koridoru Baltik – Jadran, koji bi, osim integralne prometne povezanosti, trebao omogućiti i najkraći put između luka Szczecin i Rijeke.

Svakim se susretom poljskih vojvodstava i hrvatskih županija otvaraju nova pitanja, ali i prilike jedinicama regionalne samouprave da utječu na političke i gospodarske procese koji vode stvaranju zajedničke Europe lišene nejednakosti.

Forum se održava pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva razvoja Republike Poljske, Hrvatskoga sabora, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore.

Organizatori su Savez Vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured maršaleka kujawsko-pomorskog vojvodstva i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj. (hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content