Svjetski dan audiovizualne baštine u Kinu Slatina: Breza i Tajna starog tavana u petak, 27. listopada

Svjetski dan audiovizualne baštine koji se obilježava 27. listopada u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatske kinoteke), u 30 kina diljem Hrvatske posjetiteljima donosi projekcije filmskih uspješnica „Breza”, redatelja Ante Babaje, snimljenog prije točno 50 godina i „Tajna starog tavana“ u čast nedavno preminulom redatelju Vladimiru Tadeju. Osim filmova, program obuhvaća i izložbu plakata starih hrvatskih filmova čiji će postav biti dostupan u 24 kina.

Osmišljen kao polazište za jačanje svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine kao zajedničkog naslijeđa svih ljudi koje pomaže očuvanju globalnog kulturnog identiteta, Svjetski dan audiovizualne baštine ove se godine obilježava pod sloganom “Audiovizualna baština: „Discover, Remember and Share“. Posjetitelji čak 30 hrvatskih kina tako će imati priliku pogledati nagrađivani film „Breza“, redatelja Ante Babaje iz 1967. godine i „Tajna starog tavana“ iz 1984. godine, redatelja Vladimira Tadeja.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježit će se i prigodnom izložbom 22 plakata starih hrvatskih filmova u 24 hrvatska kina. Postav izložbe obuhvaća plakate iz hrvatskih filmskih klasika poput „Družbe Pere Kvržice“, „Tko pjeva zlo ne misli“, Picassova „Bitka na Neretvi“, „Imam 2 mame i 2 tate“, „Kiklop“, „ Samo jednom se ljubi“, „Vlak u snijegu“ i drugih. U Kinu Slatina moći ćete pogledati obje projekcije i izložbu. Program financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova i Grad Zagreb.

BREZA
drama

petak 27.10. u 17:00h

Lijepa i krhka seoska djevojka Janica (M. Košir) udaje se za seoskog zavodnika, šumara Marka (B. Živojinović). Uz prešutnu dozvolu okoline, Marko i nakon ženidbe nastavlja s raskalašenim životom, provodeći dane i noći u krčmama. Janica ubrzo ostane u drugom stanju, no trudnoća završava nesretno, pobačajem. Iako je bolesna i iscrpljena, suprugova obitelj tjera ju da obavlja teške poslove. Jedini koji Janicu voli i pomaže joj je seoski čudak (F. Šovagović). Nakon što Janica padne u postelju, muževa obitelj ne želi joj pozvati liječnika…

breza

TAJNA STAROG TAVANA
znanstveno-fantastični

petak 27.10. u 19:15h

Dva dječaka radioamatera, Miro iz Zagreba i Pepek iz Praga, provode ljetne praznike na otoku Hvaru u kući Mirove tete. Na prašnom tavanu njene stare kuće pronalaze neobičan pištolj koji je napravio Mirov pradjed, smušeni izumitelj. Otkrivaju da je to zapravo antigravitacijski pištolj koji oduzima gravitaciju predmetima i lansira ih u svemir. Dječaci namještaju pištolj i počinju slati stvari u zrak, uzrokujući pomutnju. Međunarodna špijunska organizacija pokušava doći do moćnog oružja. Otimaju dječake, a policija je nemoćna.

tajna

(POU Slatina)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content