Oni su uspješni predavači i stručnjaci svojih područja koji su za karijeru izabrali upravo Viroviticu: Ivanu Heđiju programiranje je i struka i hobi

Oni su uspješni predavači i pročelnici koji svakodnevno rade sa studentima. Autori su niza stručnih i znanstvenih radova u Hrvatskoj i inozemstvu, bave se istraživanjima i otvaraju nove horizonte na području turizma, gospodarstva i tehnologije. Nije riječ o priči iz druge države nego o troje pojedinaca koji rade u Virovitici, koji su upravo naš grad izabrali za karijeru, unatoč drugim, primamljivijim ponudama.

Dipl. ing. Ivan Heđi rođeni je Virovitičanin. Bio je gradski stipendist i diplomirao je računarstvo i komunikacije na današnjem FERIT-u u Osijeku. Bio je, slikovito kaže, s jednom nogom u avionu za Libiju kada se otvorila mogućnost da radi u struci, u svome gradu.

– Nakon završetka fakulteta javio sam se na natječaj jedne tvrtke u Zagrebu koja održava vodoopskrbna postrojenja u Libiji. U međuvremenu sam čuo za Visoku školu pa ponekad iz šale kažem da me ona skinula iz aviona za Libiju. Ovdje sam dobio priliku biti nositelj predmeta koji su mi i za vrijeme studija bili omiljeni i nisam požalio ni trena što sam prihvatio ovu ponudu – objašnjava Ivan Heđi. Trenutno je na poslijediplomskom doktorskom studiju na FERIT-u u Osijeku, na smjeru komunikacije i informatika. Član je međunarodne strukovne udruge elektro inženjera (IEEE), a u Virovitici je nositelj, između ostalog, predmeta Računalne mreže, Projektiranje i analiza informacijskih sustava, Građa računala i operacijski sustavi… Upravo je programiranje, kaže, njegovo omiljeno područje kojim se bavi i u slobodno vrijeme. Omogućiti mladima zaposlenje u struci odmah nakon završetka studija jedna je od njegovih misija, zbog koje se zalaže i za okretanje STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) te istraživanju i razvoju u okviru novoosnovanog Centra. U suradnji s Visokom školom i FER-om u Zagrebu, FERIT-om u Osijeku te tvrtkom King ICT d.o.o. na smjeru računarstvo studentima u suradnji s udrugom OSC (Osijek Software City) omogućava stručnu praksu i povećava šanse za zaposlenje.

– Danas je nužna suradnja cijelog obrazovnog sektora i gospodarstva kako bi se školovao točno onaj kadar koji je tržištu potreban i kako bi se mladim ljudima već na fakultetu pružila prilika za budućnost – smatra predavač Ivan Heđi. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content