Veranda i Klub mladih Virovitica na konferenciji o radu s mladima

Predstavnica Kluba mladih Virovitica Renata Taušan i predstavnica Udruge za pomoć mladima VPŽ Veranda Maja Šmolc u Zagrebu su sudjelovale na konferenciji Izazovi i mogućnosti rada s mladima u Hrvatskoj. Organizatori konferencije Agencija za mobilnost i programe EU, Institut za društvena istraživanja te Mreža mladih Hrvatske okupili su 90-ak predstavnika institucija koje rade s mladima i za mlade (predstavnici lokalne i područne samouprave, škole, instituti, fakulteti, udruge). Sudionici konferencije mogli su čuti i raspravljati o primjerima dobre prakse s mladima u formalnim i neformalnim oblicima, o tome što je zapravo rad s mladima i zašto je važno o njemu pričati, tko su „youth workers“ (radnici s mladima) i kakav je njihov status u Europi i RH po pitanju standardizacije i profesionalizacije tog zanimanja.

U panel diskusiji voditeljica službe za mlade i volonterstvo (MDOMSP) istaknula je kako je u tijeku kontinuirani dijalog o nacionalnim politikama za mlade s predstavnicima Europske unije, ususret predsjedavanju Hrvatske Europskom unijom. Predstavnici Instituta za društvena istraživanja naglasili su potrebu za izradom novog Nacionalnog programa za mlade te prijeko nužnom izradom konkretnije nacionalne politike za mlade koje će odgovarati hrvatskom kontekstu. PRONI centra za socijalno podučavanje iz Osijeka te udruge CARPE DIEM iz Karlovca iznijeli su problematiku projektnog rada s mladima kada bi on trebao biti programski i kontinuiran. Također, istaknuli su i primjere dobrih projekata za mlade koji se provode u RH.

Neki od zaključaka i preporuka dobivenih prezentacijama i raspravama na konferenciji:

– Važnost održivosti projekta koji poboljšavaju kvalitetu života mladih bez obzira na postojanje ili nepostojanje financijske podrške za provedbu projekta

– Profesionalizacija rada s mladima (zakonsko oformljivanje zanimanja „youth worker“)

– Mladi su resurs, a ne problem

– Osnaživanje i poticanje međusektorske suradnje te suradnja lokalne i područne samouprave s organizacijama civilnog društva koje rade s mladima i za mlade.

IMG 20171016 WA0002

(www.icv.hr, Veranda)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content