Virovitički Gradski park bez bazena – parku će biti vraćen perivojni izgled

Tvrtka Radnik iz Križevaca započela je ovih dana s radovima u virovitičkom Gradskom parku u sklopu Integriranog razvojnog programa “5 do 12 za Dvorac”, a krenulo se s uklanjanjem bazena. Projektom je predviđeno vraćanje povijesnog, odnosno perivojnog izgleda parka, što je ujedno i razlog uklanjanja. Na tom dijelu nalazit će se rundela s cvijećem, most, staze te velike stepenice koje vode prema sredini parka.

– Gradski park u Virovitici dvostruko je zaštićen i to kao dio vrijedne kulturno-povijesne cjeline sukladno Zakonu o obnovi spomenika kulture, a zaštićen je i kao prirodni spomenik, to jest kao dio vrijedne parkovne arhitekture u Virovitici. Kao takav prijavljen je na natječaj pod nazivom “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine” Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za što nam je odobreno bespovratnih 66.659.100 kuna, rekla je voditeljica projekta Đurđica Aragović.

MG 7061Bazen u virovitičkom parku sagradili su Nijemci 1942. godine za svoje potrebe, a isti je obnovljen 1991. godine. Prema studiji akademika Mladena Obada Šćitarocija pod nazivom “Gradski park u Virovitici”, bazen je građevina koja je napravila najveći nered u povijesnom prostoru Virovitice.

Kao buduća lokacija bazena spominje se Vegeška, odnosno lijeva strana bivše vojarne gdje je oko 30 hektara zemljišta na raspolaganju za bazen i popratne sportsko-rekreativne te ugostiteljske sadržaje.

Proteklog tjedna započelo je i rušenja stabala, za što postoji pravomoćna građevinska dozvola kojom je definiran cijeli projekt obnove parka i dvorca, a koji je u potpunosti usklađen s konzervatorskom studijom. (virovitica.hr, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content