Virovitički list: Vrijedni Jozo Marković u Lugu Gradinskom izrađuje etno selo u malom

Nakon što je krajem prošle godine na svom obiteljskom imanju u Lugu Gradinskom organizirao Badnju večer uz žive jaslice s mnoštvo lampica koje su stvorile pravo božićno ozračje i privukle veliki broj posjetitelja, kreativni Jozo Marković krenuo je pun ideja u novi projekt. Topli božićni ugođaj u kojemu su uz uprizorenje Svete obitelji posjetitelji mogli uživati i u domaćim kolačima i toplim napicima nadahnuo ga je da svojim sumještanima, ali i posjetiteljima s područja županije ponudi nešto novo.

MG 6229BILIVODE U MALOM

Cijelo imanje oko njegove obiteljske kuće prepoznatljivo je po lijepo uređenoj površini, ukrašenoj raznim predmetima iz prošlosti. Jozo u štali ima mnoštvo starina za koje bi htio, kako kaže, da u njima uživaju i drugi. Nakon što je od tadašnjih ratnih strahota 1993. godine morao pobjeći iz Zenice, privremeno je bio izbjeglica u Njemačkoj, a u Lug Gradinski se doselio sa svojom obitelji 1997. godine. Kupio je kuću i potom je obnovio, a okoliš koji je zarastao u šumu iskrčio je i pretvorio u mali park.

– Zavolio sam ovaj kraj i ljude u njemu, podsjećao me na moje mjesto. Okoliš i priroda ovdje su savršeni da se na njima nešto trajno uredi. Jugozapadno od Zenice, gdje sam rođen, nalazilo se jedino hrvatsko selo, Bilivode. Želja mi je stoga da na imanju izgradim maketu upravo tog sela, spaljenog u tadašnjim ratnim strahotama. Stalno mislim i sanjam svoj rodni kraj iz kojega smo silom morali otići. Moja ljubav je ostala tamo gdje sam rođen, prohodao, igrao se i veselio, gdje su se mladi ženili i gdje smo doživjeli mnogobrojna rođenja i krstitke – sa sjetom govori Jozo M., koji je 18 godina radio u rudniku mrkog ugljena u Zenici, u kojemu je njegov otac zaradio mirovinu.

Na novom projektu, maketi Bilivoda, radi svaki slobodan trenutak, a njegov trud, silnu volju i entuzijazam prepoznala je i Općina Gradina koja mu pomaže u realizaciji tog za njega važnog projekta.

MG 6279KORISTAN TURIZMU OPĆINE

– Izuzetno mi je drago što je načelnik Općine Marko Ajček financijski i moralno podržao moju ideju da se tako nešto napravi u Lugu Gradinskom. Smatram da će maketa Bilivoda pridonijeti i razvitku turizma cijele općine. Uređenjem pravog malog etno sela stvorit će se posebna atmosfera i mjesto za žive jaslice koje namjeravamo uprizoriti i ove godine – najavljuje vrijedni Jozo M.

Svaku kućicu planira osvijetliti ukrasnom rasvjetom s bezbroj lampica. Etno selo bit će mjesto na kojem će Jozo uz pomoć sumještana, župnika i načelnika Općine obilježiti ne samo početak Adventa, nego i svih drugih kršćanskih blagdana i stare vjerske običaje.
Markovići imaju troje odrasle djece i četvero unučadi, a u Lugu Gradinskom u obiteljskoj kući žive samo Jozo i njegova supruga Jelena koja mu je, kako nam je kazao, najveća podrška. Osim Joze na ovom projektu radi i njegov stariji brat Mato, koji mu je velika moralna, ali i financijska potpora. Mato je također izbjeglica iz Zenice, u Americi je živio i radio 16 godina, a sada mu je dom Lug Gradinski.

MG 6248– U zeničkoj željezari radio sam oko 29 godina. Izbjegavši iz rodnog kraja posao sam najprije našao u Makarskoj, a potom sam otišao u Ameriku, uzeo državljanstvo i zaposlio se. Kada sam otišao u mirovinu, odlučio sam doći u Hrvatsku te sam 2003. godine kupio kuću u Gradinskom Lugu, nedaleko od brata i sada sam ovdje. Djeca su ostala živjeti u Americi, a ja kao umirovljenik rado pomažem bratu u njegovu naumu da ne zaboravimo rodni kraj – priča Mato M.

MG 6260KOKOŠI ZA REŽIJE

Njegov brat Jozo (58) nije još ostvario pravo na mirovinu pa je sa suprugom Jelenom nezaposlen i žive bez kune primanja. Snalaze se, kao i svi drugi na selu, marljivim radom.
– Često u šali znam kazati da smo za posao stari, a za mirovinu mladi. Na imanju imamo kokoši, golubove, svinje, ovce i janjce, od čije prodaje namirujemo režije i nabavljamo kućne potrepštine – na kraju razgovora kazao nam je vedar, skroman, ali vrlo radišan Jozo, dodajući kako mu za završetak projekta nedostaje samo boja. Nada se da će za taj dio naći dobrotvora kako bi sve kućice koje izrađuje u svojoj stolarskoj radionici za početak Adventa ugledale svjetlo dana. (www.icv.hr, zc, foto: Matija R.)

MG 6282 MG 6276 1 MG 6252 MG 6243 MG 6241 MG 6233

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content