2. Večer bosanske kuhinje u Orahovici: od begove čorbe do sevdaha jedinstvenim bosanskim šarmom…

 

Sjajna večer vrhunskih gastronomskih delicija te nadasve promocije osmijeha i prijateljstva koje će trajati vječno. Kratak je to opis 2. Večeri bosanske kuhinje u Orahovici u prepunom orahovačkom hotelu Ružica, koja je održana u organizaciji Udruge kuhara grada Orahovice i Udruženja kuhara BiH, suorganizaciji Grada Orahovice i HKS-a, uz zlatno pokroviteljstvo tvrtke Podravka iz Koprivnice te pokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije. Ova priča donijela je u Orahovicu Bosnu u malom. Četvorica vrhunskih bosansko-hercegovačkih kuhara, tajnik Udruženja Bih Sead Čatić, šef kuhinje hotela Radom plaza Sarajevo Zaim Merdan, šef kuhinje hotela Casa United Sarajevo Elvir Smajlović i glavni slastičar hotela Prezident Sarajevo Nijaz Hadžiavdić pripremili su niz bosanskim specijaliteta, od begove čorbe do tufahije. Sve je počelo u praktikumu orahovačke srednje škole ”Stjepan Ivšić” gdje su majstori bosanske kuhače pripremali jela uz učenike smjera kuhar, kojima su ujedno održali i kuharske radionice te ih educirali o pripremi niza prepoznatljivih jela svoga kraja. Svečanoj večeri nazočili su zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, dogradonačelnik Orahovice Dalibor Fofonjka, dopredsjednik i član Upravnog odbora HKS-a Dražen Đurišević i Marijan Bošnjak, hrvatski kulinarski reprezentativci Ivan Đukić, Mišel Tokić i Ante Ojdanić te kao iznenađenje večeri MasterChef republike Slovenije, Alma Rekič:

-Ova večer je zamišljena kao večer jedinstvenog prijateljstva kuhara našeg grada i udruženja BiH,a u cilju uda zajedno zabavimo Orahovčane i prikažemo im vrhunske delicije susjedne nam države. Odrađen je veliki posao, dečki iz Sarajeva pripremili su niz sjajnih jela i sudeći prema reakcijama nazočnih, sve su oduševili. Naravno, najveći cilj je promovirati gastronomiju i kulinarstvo općenito kao jednu od najvažnijih grana turizma posebno u našem grad koji je perjanica turizma županije i ovo ga kraja, a potom i potaknuti mlade koji se bave ovim poslom da u njemu uživaju i daju cijelog sebe. Hvala svim članovima naše udruge na odrađenom velikom poslu te naravno našim pokroviteljima i donatorima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. – rekao e predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar. Kuhari iz BiH oduševljeni su domaćinstvom i cijelom atmosferom u Orahovici:

-Prije svega ovdje smo zbog ovih divnih ljudi na čelu s predsjednikom Šafarom s kojima gajimo ogromnom prijateljstvo i jedni drugima pomažemo gdje god možemo. Pripremali smo niz prepoznatljivih jela našeg kraja, od begove čorbe, slatkog ćevapa, šiš ćevapa, jela od janjetine, raznih pita do tufahije i baklave. Presretni smo što se svima svidjela naša gastronomija, a svi zajedno smo se fantastično proveli i što je najvažnije ovo naše prelijepo prijateljstvo se nastavilo i proširilo s još niz dobrih ljudi iz Orahovice, ali i cijele Hrvatske. . – rekao je Zaim Merdan. Večer je začinjena istinskom bosanskom glazbom u izvedbi Intro benda iz Orahovice, a šlag večeri bio je nastup briljantnih orijentalnih ili trbušnih plesačica Mije i Lee, članica studija Osceo Dalal iz Osijeka:

-Svaka pohvala Udruzi kuhara grada Orahovice koji rade velike i sjajne stvari kao malo tko u Hrvatskoj. Ova udruga je primjer istinske promocije gastronomije i kulinarstva i načina kako to treba raditi. Naravno mi smo kao i uvijek tu kad god to treba jer ovo je bit našeg rada. – znakovito je zaključio dopredsjednik HKS-a i poznati promotor Podravke Dražen Đurišević. Opći zaključak bio je da je sam Bog spojio Bosance i Hrvate jer samo ova kombinacije može donijeti vrhunski događaj na iznimno visokom nivou.

(www.icv.hr, V. Grgurić)