Glazbena škola “Jan Vlašimsky” Virovitica otvorena i za najmlađe

Oaza za djecu – u glazbenoj igraonici mališani uživaju u igrama i uče o glazbi
*Ove godine na zahtjev roditelja imam i trogodišnjake, a u planu je i širenje igraonice u Gornje Bazje, kaže voditeljica Dijana Sulimanac, objašnjavajući da uz sve pogodnosti mališani nakon igraonice imaju i prednost pri upisu u Glazbenu školu

Pjevaju, plešu, igraju se i uče. Crvenkapica i vuk, traženje žabice koja svira i igra skrivača samo su neke od igara u kojima mališani uživaju već sedam godina u glazbenoj igraonici Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica. Osim igara tu su i instrumenti, šuškalice, triangl, činele, strugalice s tri tona, klavir, bubnjevi, ksilofon, metalofon i kišni štap, s kojima se IMG 7262 Mediummališani upoznavaju kroz igraonicu. Igra i glazba temelj su igraonice koju pohađa 63 djece u osam grupa, od kojih je jedna i u Pitomači. Uzrasti su to od 4 do 8 godina, a s njima radi i uživa voditeljica Dijana Sulimanac.
– Nisam imala u planu raditi s klincima – kaže Dijana S. koju je sudbina ipak odvela na taj prekrasan put.
– Završila sam solo pjevanje koje je dovoljno za vođenje igraonice, a nakon toga mi se pružila prilika da mijenjam kolegicu Anu Filipović koja je na porodiljnom – prisjeća se Dijana S.
Danas je presretna i prezadovoljna, djeca je obožavaju i bez problema radi s njima.
– Presretna sam jer me djeca vole i jer imam najljepši posao na svijetu – istaknula je dok s nestrpljenjem očekuje dolazak mališana.

RAZVIJANJE SLUHA

No, što zapravo glazbena igraonica znači za djecu, roditelje i profesore, te koja znanja i vještine mališani steknu polazeći ovu “malu školu” kroz igru?IMG 7270 Medium
– Svaki mjesec učimo novu pjesmicu, učimo male instrumente, igramo igre koje su povezane s glazbom kako bi razvili sluh i slično – objašnjava Dijana S. koja s mališanima napravi dobru podlogu za Glazbenu školu.
– Rad u igraonici osjete i profesori jer djeca koja prijeđu iz igraonice u osnovnu glazbenu školu imaju dobro početničko znanje – kaže, navodeći pritom učenje početničkog solfeggia kao primjer. Osim toga, mališani osjete kako je stati pred publiku, razbiti tremu te steći osnovno znanje o pojedinim instrumentima.

USPJEŠNI NA MEĐUNARODNIM FESTIVALIMA

Koliko je njihov rad ozbiljan, unatoč tome što se provodi kroz igru, vidi se i prema njihovim rezultatima na međunarodnim festivalima poput Kukuričeka u Đurđevcu i Malog Splita u Splitu, kao i na dječjem festivalu “Vedrofon” u Belišću. Svaki put kući su se vratili s vrijednim nagradama.
– Veliku zaslugu u našim rezultatima imaju profesori koji uglazbljuju pjesmice i autori koji nam ih pišu, kao i Ana Filipović koja ih je vodila na većinu tih natjecanja – kazala nam je ponosna Dijana S.MG 0940 Medium
No, osim velikih natjecanja, maleni slavuji nastupaju i u svom gradu te uljepšavaju razne manifestacije, a roditelji su i više nego zadovoljni. Vidi se to prema sve većem broju djece polaznika.
– Ove godine na zahtjev roditelja imam i trogodišnjake, a u planu je i širenje glazbene igraonice u Gornje Bazje – kaže voditeljica, objašnjavajući da uz sve pogodnosti mališani nakon igraonice imaju i prednost pri upisu u Glazbenu školu.
– Svi su dobrodošli da se s nama igraju i uče. Tu je opušteno i zabavno, a mališani dolaze s veseljem – kaže teta Dijana privodeći kraju sat s najmlađima.
Mališani se po grupama okupljaju dva puta tjedno po 45 minuta, a mjesečna cijena je 180 kuna, doznajemo od voditeljice koja je mališanima u igraonici gotovo sve, učiteljica, koreografkinja, pjevačica, a ponekad i – mama.

(www.icv.hr, Ž. Đaković; Foto: M. Rođak, Ž. Đaković)

[g-gallery gid=”433060″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content