OVE GODINE PREPOLOVLJEN UROD JABUKA: Kilogram jabuka 2.60 kuna, proizvođači se od sljedeće godine nadaju i većoj otkupnoj cijeni

U listopadu i studenom beru se posljednje sorte jabuka ili ono što je ostalo od njih, jer su elementarne nepogode, mraz, suša, a potom i velike količine oborina, pridonijele da se urod jabuka smanji za 50 ili 60 posto. Virovitičko-podravska županija poznata je po uzgoju voća, posebice jabuka koje su se uz pravilan postupak uzgoja pokazale kao zahvalno voće koje dobro uspijeva i dobre je kvalitete, a čemu pogoduju i dobri klimatski uvjeti i odgovarajuće tlo. Nažalost zbog ovogodišnjih vremenskih neprilika veliki dio voćara prepolovio je svoj urod. Potvrđuje to i Stanislav Suhanek, predsjednik Udruge voćara Virovitičko-podravske županije.

UROD MANJI ZA 60 POSTO

– Većini uzgajivača jabuka ovogodišnji urod je znatno smanjen. Berba svih vrsta jabuka još nije završila, ali procjenjujemo da će urod biti i do 60 posto manji. Sreća je, ako to tako mogu kazati, da je u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i nekim drugim državama urod jabuka manji i za 70 posto, što nama otvara mogućnosti za izvoz jabuka u te zemlje. To se odmah odrazilo i na otkupnoj cijeni koja je s dvije kune skočila na dvije kune i šezdeset lipa, a nagovještaj je da bi od nove godine otkupna cijena jabuka bila i puno veća – objašnjava Stanislav Suhanek.

Na cijenu utječe i berba u Poljskoj, koja je jedna od najvećih izvoznika jabuka u Europi.
– Nadam se da će cijena ipak porasti jer mnogi naši voćari od te proizvodnje žive i hrane svoje obitelji – zaključio je S. Suhanek.

JABUKA IM TRADICIJA I IZVOR PRIHODA

– Otkupna cijena jabuka koja je sada 2,60 kuna umjesto dosadašnje dvije kune te najava još viših otkupnih cijena spas je za nas voćare – kaže Davor Krznarić iz Čemernice. Obitelji Krznarić koja je iz Slankamena došla 1992. godine uzgoj jabuka je ljubav, tradicija i glavni izvor prihoda. Generacije Krznarića bave se upravo uzgojem tog ukusnog i zdravog voća. Davor Krznarić posjeduje ukupno 15 hektara voćnjaka na području Suhopolja i Virovitice na kojemu uzgaja više vrsta jabuka, između ostalog i sorte Idared, Gala, Braeburn, Granny Smith, Jonagold i druge. Kontinuirano ulaže u voćnjak kako bi dostigao europsku kvalitetu i dobre prinose, a to je i ostvario: prosječan urod jabuka mu je oko 50 tona po hektaru. Ove godine i on je osjetio utjecaj elementarnih nepogoda.

– Zbog lošeg vremena urod jabuka je i kod mene znatno manji, otprilike za 60 posto, što u konačnici znači prinos od nekih 20 tona po hektaru. Tješi me što je otkupna cijena jabuke 2,60 kuna, veća za 60 lipa, a govore da će od početka iduće godine biti još veća. Smatram da je to spas za voćare jer niske otkupne cijene proizvoda ubijaju kompletnu domaću poljoprivredu – smatra ovaj iskusan proizvođač jabuka.

Veći dio proizvoda dostavlja tvrtki Brana d.o.o., čiji je kooperant, a manji dio prodaje kod kuće.

– Zadovoljan sam jer je tvrtka Brana vrlo korektna, imamo vrlo dobru suradnju i nemam razloga sumnjati da će tako biti i ubuduće. Problem koji me muči je nedostatak ljudi za sezonske poslove branja jer je veliki dio njih otišao “trbuhom za kruhom” u Njemačku, Irsku i tko zna gdje drugdje. Do kraja ovogodišnjih berbi snalazimo se kako znamo – poručuje D. Krznarić. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content