Sat povijesti u Spomen sobi Domovinskog rata

Učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina imali su sat povijesti u Spomen sobi Domovinskog rata. O značajnim događajima u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na značajne datume u bivšoj Općini Podravska Slatina od 1990. do 1993. godine govorila je Dragica Šuvak, ravnateljica Zavičajnog muzeja. Učenici su pažljivo slušali o ratnim danima, o brojnim ljudskim žrtvama, o razaranjima, izbjeglicama i prognanicima. Za vrijeme zračnih uzbuna nije se radilo niti išlo u školu ali se slušao radio i školski program emitiran iz podrumskih prostorija i to je vrijeme kada se najviše slušao radio. Naravno bile su aktivne i žene koje su pripremale toplu odjeću za svoje branitelje kojih je bilo 2.500 na čelu s brigadirom Josipom Černijem i načelnikom stožera Ladislavom Bognarom.

Na podravsko-slatinskom području poginulo je 138 branitelja, pripadnika narodne zaštite i civila. Ljudi ovog kraja primili su više od 2.000 prognanika i izbjeglica iz Vukovara, Iloka, Baranje, Bogdanovaca, Vojvodine,Bosne i Hercegovine i Kosova. Imena poginulih pročitao je Karlo Babić, jedan od učenika Industrijsko-obrtničke škole.
O Domovinskom ratu i vlastitom iskustvu govorili su još Pavo Tutenov, predsjednik Udruge Glasnici istine i Mirko Milak, profesor povijesti Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

(www.icv.hr, žf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content