Stopama heroja Željka Majora od Čačinaca do Vukovara

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak “Orahovica”, u povodu dana sjećanja na Vukovar organizirali su tradicionalnu 6. Hodnju u sjećanje na vukovarskog heroja, Čačinčanina Željka Majora pod nazivom “Stopama Željka Majora”. Željko Major je 20. studenog 1991. godine ubijen n Ovčari zajedno sa još 200-injak hrvatskih branitelja i ovim mu činom, njegovi sumještani, kolege suborci, branitelji i drugi odaju dužnu počast. Hodnja je dio projekta “Korak po korak do cilja” kojim udruga organizatora čuva uspomenu i proniče istinu na Domovinski rat.

1511stopamazeljkamajora4

Početak Hodnje bio je podijeljen u dva dana. Prvoga dana sve je započelo polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobnom mjestu Željka Majora, a potom je kolona sjećanja krenula od groblja do spomen obilježja svim poginulim hrvatskim braniteljima u kojoj su kao i na polaganju, sudjelovali učenici Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci. Nakon odavanja počasti kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Čačinaca, u Domu kulture održan je komemorativni skup kojem su nazočili roditelji i rodbina Željka Majora, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, dožupan VPŽ Darko Žužak, saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš, dr. Elvira Koić, ratni zapovjednik Vukovara i Željka Majora, Josip Nemec i mnogi drugi.

Stopama Željka Majora 6

Nazočnima su se obratili Josip Nemec, Mirko Mališ, Mato Bubaš, Darko Žužak i na kraju pomoćnik ministra Nenad Križić:
-Ministarstvo hrvatskih branitelja izražava duboku zahvalnost svima koji su položili svoj život na oltar drage nam Domovine pa tako i heroju Željku Majoru. Na nama je da se ta slavna i herojska borba hrvatskog naroda za opstojnost nikada ne zaboravi. Stoga smo mi i danas obvezni svojim radom opravdati njihovu žrtvu, uvijek biti sa svojim braniteljima i sa svojim narodom. Poručujem svima vama da budete korak ispred svih, pokažite snagu zajedništva koju smo imali i u najtežim trenucima i neka nas na putu napretka vodi onaj isti duh povezanosti i domoljublja koji nas je vodio i u Domovinskom ratu, a našim herojima neka je vječna slava i hvala – rekao je između ostalog Križić.

Stopama Željka Majora 2

U programu sjećanja podijeljene su zahvalnice pokretačima i sudionicima prve hodnje, a program su uljepšali svojim recitalima čačinački osnovci te glazbeni dvojac Nives Maričić i Šime Milovac. Drugoga dana 14-orica hodača krenulo je stopama Željka Majora do Vukovara. Nakon 130 km i pet dana hoda, sudionici će 18. studenoga na cilju u Vukovaru sudjelovati u koloni sjećanja te položiti cvijeće i zapaliti svijeće na mjestu Majorove pogibije, na Ovčari:
-Nama je danas ponos i čast hodati za Željka, heroja koji nije dvojio krenuti u obranu Vukovara i svoj mladi život položio za slobodnu nam Hrvatsku. Ovo je najmanje što možemo učiniti za njega i za sve naše poginule heroje koji zauvijek žive u nama i nikada neće biti zaboravljeni – zaključio je sudionik hodnje Zvonko Borda.

(www.icv.hr, V.Grgurić)
[g-gallery gid=”433131″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content