Suradnja virovitičkih GLOBE škola u Europskoj fenološkoj kampanji

Učenici virovitičkih GLOBE škola ove jeseni nastavljaju pratiti fenološke promjene na brezama i drugim drvećem kraj svojih škola. U petak 10.11. 2017. godine učenici OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Virovitica od šestog do osmog razreda uključeni u GLOBE program i voditeljice Danijela Žarković, dipl. učitelj i dr.sc. Jasna Razlog-Grlica posjetili su učenike OŠ Vladimir Nazor Virovitica gdje su se zajedno družili i izmijenili iskustva o radu u Europskoj fenološkoj kampanji. GLOBE voditeljica Marina Nemet, mag.ing.cheming. i učenici pokazali su im kako bilježe atmosferske podatke u meteorološkoj kućici i prate žućenje listova na brezama u okolišu svoje škole. Na putu od jedne do druge škole pratili su fenološke promjene na brezama u gradu te simbolično na satelitskoj snimci grada ucrtali “Put breza” koji povezuje ove dvije GLOBE škole. Drveće je važno između ostalog jer smanjuje količinu ugljikovog dioksida i povećava količinu kisika, pridonosi smanjenju onečišćenja zraka, ukazuje na promjene u gradu i raste zajedno s nama.

Pojedina stabla breza (Betula pendula), sitnolisne lipe (Tilia cordata), hrasta lužnjaka (Quercus robur) i grm lijeska (Corylus avellana) su autohtone biljke koje učenici prate ove jeseni u okviru Europske fenološke kampanje. Njihove fotografije tih biljaka se mogu vidjeti u cijelom svijetu preko aplikacije Growapp. Nizom fotografija stvara se animacija koja prikazuje promjene kao što je žućenje listova u jesen.

Ove fenološke promjene u Europi i šire možete pratiti na web stranicama https://www.naturetoday.com/intl/en/observations/growapp.

(www.icv.hr)

foto 15 Marina Custom foto 13 Custom foto 7 Custom foto 5 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content