Tomislav Marek zajedno s obitelji pomaže ljudima u borbi protiv zdravstvenih tegoba s prirodnim pripravcima

Svaka boljka gubi bitku protiv njihovih prirodnih proizvoda

  • Jako dobro surađujemo sa standardnom medicinom i nemamo ništa protiv takve vrste liječenja, ali dok god je čovjek u mogućnosti koristiti prirodno, neka koristi i to je naš moto, naglašava Marek

Željka Đaković

Otežano disanje, herpes, hemoroidi i reuma samo su neke od tegoba s kojima se uspješno bore prirodni proizvodi Tomislava Mareka (54) iz Suhopolja. Naime, proizvodnjom ljekovitog bilja počeli su se baviti njegovi roditelji, a nakon što je završio fakultet i konstruirao destilator Tomislav je nastavio tu 30-godišnju obiteljsku tradiciju. Od 1987. bavi se proizvodnjom, doradom i preradom ljekovitog bilja, kao i destilacijom i estrakcijom eteričnih ulja iz ljekovitog bilja. Sve se proizvodi u Hrvatskoj, odnosno u Slavoniji, a proizvodi su potpuno prirodni i kontrolirani u Hrvatskom zavodu za kontrolu lijekova.

EKOLOŠKA PROIZVODNJA

Osim proizvodnje Tomislav Marek je od roditelja preuzeo i ime tvrtke pa se i danas zove Melisa, prema biljci s cijelim nizom blagotvornih djelovanja na organizam. Kozmetika s posebnom namjenom, kako je registrirana u Ministarstvu zdravlja, kod obitelji Marek nalazi se u obliku Inhabola, Herpola, Bronhala, Reumafixa i Hemorola.
– Imamo 5 finalnih proizvoda koji su prošli najstrože kontrole, dobili svu potrebnu dokumentaciju. Radimo kontrolu svake ulazne sirovine i proizvoda – govori Marek, objašnjavajući da je za potpunu ispravnost finalnog proizvoda potrebna provjera ljekovitog bilja i svake serije proizvodnje eteričnih ulja. Dakle, ni jedno eterično ulje se ne može upotrijebiti ako ne prođe kontrolu, a u Melisi ih proizvode čak 28. Sjedište tvrtke je u Suhopolju gdje se nalazi objekt prilagođen laboratorijskim uvjetima proizvodnje, a budući da je za ovakvu ekološku proizvodnju potrebno mnogo više, u Orešcu se nalazi destilator, veliko skladište i dvije sušare u kojoj se strogo provode propisi koji prema nikotinskoj direktivi ne dozvoljavaju ni trag tog kemijskog spoja. Tu je i više od 20 priključaka i traktori koji obrađuju do 10 hektara zemlje koja mora biti izolirana od zaštitnih sredstva koja koriste drugi poljoprivrednici.

HEKTAR METVICE KAO 15 HEKTARA PŠENICE

Većina, odnosno 90 posto zemlje je na otvorenom, a ostatak u plasteničkoj proizvodnji. No, koliko je zapravo zahtjevna ta obiteljska ekološka proizvodnja, najbolje govori podatak da na jednom hektaru metvice ima posla kao na 15-ak hektara pšenice. Godišnje naprave desetke tisuća proizvoda, a uz troje stalno zaposlenih u sezoni zbog znatnog povećanja posla dodatno zapošljavaju radnike.IMG 5785
– Destilaciju pojedinih bilja radimo već u travnju pa do kasno u jesen, a nešto radimo i sa samoniklim ljekovitim biljem – kaže Marek te ističe da je ove godine kvaliteta metvičinog ulja bila savršena, kao i melisa od koje rade ekstrakt.
– Ova godina je bila s puno sunca, a to nam je odgovaralo jer nama nije bitna masa već učinak – dodaje. No, kakvo je zapravo djelovanje tih proizvoda?
– To je jedini proizvod koji snizi temperaturu upalnog mjesta, a pojača cirkulaciju – objašnjava Marek, jedan od rijetkih proizvođača ove vrste prirodnih finalnih proizvoda u Hrvatskoj. No, ljekovito bilje, kaže, nije svemoguće.

CILJA NA UZROK, A NE POSLJEDICU

– Jako dobro surađujemo sa standardnom medicinom, nemamo ništa protiv takve vrste liječenja, ali dok god je čovjek u mogućnosti koristiti prirodno, neka koristi i to je naš moto – naglašava Marek. Dodaje da njihovi proizvodi djeluju protuupalno te bolovi prestaju u roku od 3 do 10 minuta.
– Niti jedan naš proizvod nije analgetik. On ne služi za ublažavanje bolova već djeluje protuupalno te pomaže u obnovi stanica zbog čega prestaju bolovi – ističe.
Uz brojne kontrole, prije svega zemljišta, sirovina i samog proizvoda, tu je i kontrola ambalaže.
– Naš proizvod dolazi u aluminijskoj tubi koja je obložena lakom i koja može izdržati 196 Celzijevih stupnjeva bez promjene – kaže Marek govoreći o važnosti čuvanja proizvoda. Pritom ističe i mogućnost da ljekovita bilja mogu biti i štetna.
– Pojedina eterična ulja i mješavine moraju stajati od 4 do 8 mjeseci da bi se mogla upotrebljavati, jer bi u protivnom mogla biti agresivna. Ljudi misle da ljekovito bilje nije štetno, no nije tako – kaže Marek upućujući na dijagrame i pravilnike po kojima se pojedine ljekovite biljke smiju koristiti.

Kapi, masti i kreme i na policama u ljekarnama
Tvrtka Melisa u pripremanju ljekovitih preparata koristi ljekovito bilje koje uzgajaju na vlastitim poljoprivrednim površinama, a tijekom uzgoja ne koriste kemijska sredstva. Osim u Suhopolju, gdje je i sjedište tvrtke, ovi proizvodi mogu se pronaći u ljekarnama u svim većim hrvatskim gradovima. Kapi i masti ili kreme olakšavaju bolove i pomažu u liječenju reume, išijasa, hemoroida, herpesa, kao i glavobolje, zubobolje, bolova u kralježnici, problema s dišnim putevima ili kod sportskih ozljeda. Cijenom nastoje biti što pristupačniji svima, iako bi proizvod trebao imati veću vrijednost.
– Vrijednost rada i truda uloženog u proizvode puno je veća od cijene, no kada bi cijena bila realna, onda ga ne bi mogli kupiti svi, a osobito umirovljenici kojima su najčešće potrebni – skromno kaže Tomislav Marek.

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content