VELIKI PROJEKTI VEZANI UZ VIROVITIČKO ODLAGALIŠTE OTPADA: U budućnosti od komunalnog i biorazgradivog otpada planira se proizvoditi biodizel i električna energija

Nakon što je projekt prostorno-planski riješen, Grad Virovitica je trenutačno u fazi traženja idejnog rješenja te ishođenja lokacijske dozvole za izgradnju sortirnice na gradskom odlagalištu opada kako bi se projekt mogao prijaviti na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike. S tim u vezi gradonačelnik Ivica Kirin sa svojim je suradnicima održao sastanak na kojemu su nazočili i predstavnici Virovitičko-podravske županije, tvrtke Flora Vtc te Razvojne agencije VTA.

RIJEŠITI I PRISTUP ODLAGALIŠTU

Prema riječima gradonačelnika Kirina, izgradnjom sortirnice na gradskom odlagalištu ne samo da bi se riješio problem odlaganja otpada, već i prometni pristup odlagalištu, koji bi trebao biti riješen sa zapadne obilaznice pa se više neće nužno obavljati kroz Strossmayerovu ulicu.

– Kao što smo i obećali građanima na sastanku Vijeća Mjesnog odbora Josipa Jurja Strossmayera, krećemo s konkretnim aktivnostima kako bismo riješili problem odlagališta otpada. Prvi korak je rješavanje dokumentacije za prvu sortirnicu čiji bi kapacitet bio do 3 tone po satu, što je zadovoljavajuće s obzirom na sadašnju količinu otpada koja dolazi na gradsko odlagalište – rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Dokumentacija bi trebala biti riješena do sredine prosinca ove godine, naglasio je. Inače, sanacija odlagališta otpada u Virovitici, koja je započela 2005. godine, a vrijedna je više od 40 milijuna kuna i sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ulazi u završnu fazu.

odlagaliste virovitica 1OTPAD KAO KORISNA SIROVINA

– Grad Virovitica i Trgovačko društvo Flora Vtc koje gospodari odlagalištem otpada u dogovoru s nadležnim ministarstvom u fazi su izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju jedne moderne sortirnice u sklopu koje će se nalaziti energetsko postrojenje koje će obrađivati i prerađivati miješani komunalni i biorazgradivi otpad te ga, ovisno o natječaju, pretvarati u bioplin ili biodizel, a u konačnosti i u električnu energiju – kazao nam je Željko Iharoš, direktor Trgovačkog društva Flora Vtc, te dodao da je u planu do sredine iduće godine riješiti dokumentaciju kako bi se moglo pristupiti nominaciji projekta, a potom i izgradnji potrebnih kapaciteta.

Gradonačelnik Kirin istaknuo je da je interes Grada Virovitice da se u sljedeće dvije do tri godine riješi klasično odlaganje otpada.

– Želja nam je da se sav otpad koji dolazi na naše odlagalište do kraja sortira, odnosno da se odvajaju otpadne sirovine, a ostatak da se pretvori u kompost ili električnu energiju – kazao je gradonačelnik Kirin, naglasivši kako će Grad Virovitica zbog što manje cijene odvoza otpada u suradnji s ministarstvom i fondom pokušati povući što više sredstava iz EU fondova.

otpadGradovima tri mjeseca za bolji red u komunalnom gospodarenju otpadom

U Virovitici građani već sedmu godinu odvajaju plastiku i papir iz svog otpada, a nova uredba Vlade koja je stupila na snagu ovog tjedna obvezuje sada općine i gradove da se ozbiljnije pozabave cjelokupnom problematikom vezanom uz gospodarenje komunalnim otpadom kako bi se njegova količina na odlagalištima u budućnosti značajno smanjila te koristan otpad maksimalno iskoristio. Veliku ulogu u smanjenju količine otpada i i dalje će imati građani, naglašava Ž. Iharoš, direktor tvrtke Flora Vtc d.o.o.

– Dio građana i dalje sav otpad baca u komunalni pa ćemo ih u suradnji s Gradom i dalje educirati kako otpad još bolje odvajati već na kućnom pragu – kaže Ž. Iharoš.

Za pripremu nove uredbe gradovi i općine imaju tri mjeseca kako bi se s početkom nove prakse značajno smanjila količina komunalnog otpada na gradskom odlagalištu. Do 2020. Hrvatska mora odvajati čak 50 posto komunalnog otpada, a sada izdvaja tek 24 posto. Za one koji se ne budu pridržavali te nove obveze predviđene su i novčane kazne. (www.icv.hr, zc, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content