ZLATKO PLEŠA, DIREKTOR HRVATSKIH DUHANA D.D. VIROVITICA: Duhan ove godine lošije kvalitete zbog nepovoljnih vremenskih prilika

Hrvatski duhani na svom proizvodnom području Podravine i Slavonije imaju ugovorenih i zasađenih oko 3200 hektara duhana, od čega je 90 posto virginijskog tipa, a ostatak od 10 posto duhana tipa burley. Ovih dana privode se kraju berbe, a samo na kutjevačkom području, gdje su inače i rokovi sadnje kasniji, i berbe završavaju nešto kasnije. To se prvenstveno odnosi na tip duhana svijetla virginia, dok je burley sav pobran. Na kraju vegetacijske godine o kvaliteti duhana i aktualnim pitanjima proizvodnje razgovaramo sa Zlatkom Plešom, direktorom Hrvatskih duhana d.d. Virovitica.

• Kakve prinose duhana očekujete?

– Ovogodišnje količine duhana bit će u okviru planiranih, a to je oko 6300 tona duhana tipa svijetla virginia i 500 tona duhana tipa burley. Očekivani prinosi su oko 2100 kilograma svijetle virginie i 200 kilograma burleya po hektaru. No, što se kvalitete tiče, ona će biti nešto lošija. Razlog tomu je prije svega suša i njen negativni utjecaj na kvalitetu, ali isto tako i obilne oborine krajem rujna koje su produžile vegetaciju i usporile razvoj, a potom padom temperatura usporile njegovu zriobu. Upravo zbog toga smo i došli u ovu situaciju da duhan još uvijek nije u cijelosti pobran.

• Kakvu kvalitetu duhana očekujete?

– Nažalost ove godine nećemo imati ni prosječnu kvalitetu, duhan će dobrim dijelom ostati nedozreo, a upravo je njegova zrelost cilj ove naše proizvodnje, jer takav duhan je poželjan i naše tvornice ga trebaju. Taj negativan utjecaj suše nije se osjetio kod onih nasada koji su navodnjavani, a takvih imamo samo 13 posto. Moram napomenuti da s time nismo zadovoljni i želimo povećati navodnjavane površine. Naime, svjedoci smo da nam je skoro svaka druga vegetacijska godina sušna ili ekstremno kišna, tako da budućnost i održivost proizvodnje vidimo upravo u većem broju navodnjavanih površina.

• Što u tom smislu poduzimate?

– Za to izdvajamo značajna sredstva već pet godina i potičemo proizvođače da investiraju u navodnjavanje. Budući da se radi o značajnom poboljšanju kvalitete i prinosa duhana, smatram da to nije prevelika investicija. Shodno tome očekujemo da ćemo u budućim godinama povećati navodnjavane površine. Nadamo se također da ćemo zadržati proizvodne površine koje trenutno imamo, tj. ne očekujemo njihov eventualni pad. Dat ćemo sve od sebe da tako i ostane.

• Koji su najveći problemi u proizvodnji duhana?

– Suočeni smo s dva značajna problema u proizvodnji. Jedan od njih je nedostatak radne snage za potrebe berbe duhana u ljetnom razdoblju. Nastojimo u tome pomoći proizvođačima financijskim sredstvima, odnosno u potpunosti im osiguravamo avanse za plaćanje radne snage. Drugi problem traje duže vrijeme i predstavlja svojevrsni negativni trend, a to je ilegalna trgovina duhanom. Svi znamo da su neki od razloga za to bili nemogućnost plaćanja radne snage u prijašnjim godinama. Da bismo tome doskočili, osigurali smo avanse za sve berbe. Nadamo se da smo time barem dijelom spriječili taj negativni trend koji je, prema našim spoznajama, ove godine bio manji nego prethodnih godina. Krajnji cilj nam nije značajno povećavanje proizvodnje, nego povećavanje kvalitete duhana. Time će ova proizvodnja biti poželjna našim kupcima, što je i ključ održivosti. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content