FOTO: Hodočašće i komemoracija za 47 nevinih civilnih žrtava u voćinu

I ove godine nekoliko tisuća ljudi, hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika nazočili su 13. prosinca na hodočašću i komemoraciji za 47 nevinih civilnih žrtava u Voćinu koje su stradale 13. prosinca 1991. godine od srbočetničke ruke. Hodočašće je započelo pješačkim dolaskom članova braniteljskih udruga koje su pristizale iz Huma, Slatine i Požege, a nakon dolaska na Prebendu u Voćinu nastavljeno je pokorničko-molitvenom procesijom i misom u voćinskoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije koju je kao i svake godine služio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.

MG 5421Nakon svete mise izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju u Voćinu poginulima u Domovinskom ratu, te je održana i komemoracija na kojoj su se nazočnima obratili izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni brigadir HV-a Drago Horvat, izaslanik predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak i načelnik Općine Voćin Predrag Filić.

MG 5445Osim izaslanstva Virovitičko-podravske županije, Gradova, Općina i Mjesnih odbora s područja naše županije, nazočila su i izaslanstva drugih županija i općina koje svake godine na taj dan pohode ovo mjesto stradanja nevinih hrvatskih žrtava. Počast na spomen-obilježju iskazala su i mnogobrojna izaslanstva, ministarstva hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova, braniteljskih udruga, lokalne samouprave, političkih stranaka, raznih drugih udruga i institucija, te oni najvažniji – rodbina i prijatelji onih koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku.

MG 5469Organizator hodočašća bila je Zajednica udruga Hvidra RH i županijska Hvidra, pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, a pokrovitelji Virovitičko-podravska županija i Općina Voćin. Opširnije u novom broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr, bs, foto: Matija R.)

[g-gallery gid=”436409″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content