U Gradskom parku došlo do samourušavanja stabla

Nemili događaj u virovitičkom Gradskom parku potvrdio je da je kretanje parkom bilo rizično te da je isti trebao biti zatvoren mnogo ranije zbog zdravstvenog stanja stabala. Naime, u četvrtak, 14. prosinca, u sjevernom dijelu opkopa Gradskog parka, tik uz most, došlo je do samourušavanja stoljetnog stabla bijelog jasena. Istovremeno su djelatnici Flore uređivali zaštitnu ogradu uz nogostup vanjskog oboda parka, u smjeru izvaljivanja stabla te se unatoč zaštitnoj opremi našli u životnoj ugrozi, a jedan je djelatnik u posljednji tren izbjegao nesreću.

Uvidom u stanje izvaljenog stabla, utvrđeno je da su i nadzemni dijelovi i korijen truli, kao i kod 80 posto svih do sada uklonjenih stabala. Grane sa stabala urušavale su se i ranije uslijed loših vremenskih prilika te se već razmišljalo o zatvaranju parka prije nego što je odobren projekt „5 do 12 za Dvorac“ pošto kretanje parkom nije bilo sigurno.

Da su stabla u iznimno lošem stanju potvrđuje i Studija akademika Mladena Obada Šćitarocija pod nazivom “Gradski park u Virovitici”, koja je izrađena sa svrhom da se na temelju rezultata istraživanja odrede načini zaštite i utvrde uvjeti za obnovu. Prema istoj, još 1995.godine u parku je bilo bolesno stotinjak biljaka, što je gotovo šestina od ukupnog broja. Najbrojnije biljke sađene su ili su same nikle nakon Drugog svjetskog rata, a samo 25 stabala je vrlo staro, odnosno datira iz 19. stoljeća.

Još jednom se pozivaju građani na strogo poštivanje zabrane kretanja cijelim Gradskim parkom dok god traju radovi, kao i uz samu zaštitnu ogradu.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content