Hrvatska deseta na 64. Svjetskom natjecanju u oranju

U periodu od 24. studenog do 03. prosinca 2017. godine, u gradu Nakuru, država Kenija, održalo se 64. Svjetsko prvenstvo u oranju.

Egzotično na prvi pogled, ali ništa različito od drugih prvenstva u smislu natjecateljskog programa, no opet potpuno različito i zahtjevno u organizacijskom, tehničkom i provedbenom smislu.

Sudionik ovoga prvenstva bila je i reprezentacija Hrvatske, naš kontinuirani i konstantni 13. nastup u sastavu: Saša Višak – natjecatelj u kategoriji plugova ravnjaka (član Udruge orača Koprivničko-križevačke županije), Zoran Piskač – natjecatelj u kategoriji plugova premetnjaka (član Udruge orača Bjelovarsko-bilogorske županije) te djelatnici Savjetodavne Službe: Ivica Prpić u svojstvu člana WPO i Siniša Hrgović u svojstvu trenera i suca.

trening strniste13122017Unatoč velikim komunikacijskim problemima i unatoč svim poduzetim koracima od strane Hrvatske Udruge za organizaciju natjecanja orača, nastup našega tima bio je vrlo neizvjestan. Na koncu u Keniji je orao samo Saša Višak, Zoran Piskač nažalost ne, i nije jedini, a razlog tome vjerojatno leži upravo u uvodu ovoga štiva i činjenici da je Kenija ipak egzotična a sukladno tome bila je i njihova organizacija. U ovome segmentu organizatori nisu dorasli zadatku i nisu našem timu vratili ono što su bili dužni i dobili u Hrvatskoj 2012. godine.

Sva naša negodovanja, poteškoće i probleme nadomjestila je ipak velika gostoljubivost domaćina koji se trudio i ostavio pozitivan dojam da je iz natjecanja izvukao maksimum  kako bi svima nazočnima osigurao identične uvjete nastupa u okruženju gdje je doslovno svaki dan velika borba i izazov hrana i voda, a samim time i opstanak. Taj osjećaj i ta slika dostojne su poštovanja životu i navikama značajno drugačijem od onoga što je nama poznato i normalno.

Tradicionalno četiri dana prije natjecanja trajali su službeni treninzi, strnište i trava prema vlastitom odabiru prioriteta. I traktor i plug bili su velika nepoznanica, no ubrzo smo shvatili da imamo alat koji se da izbrusiti i iskoristiti. Zahvaljujući Norveškom timu dobili smo jedan klasičan natjecateljski plug s nama vrlo poznatim segmentima i mogućnostima prilagodbe uvjetima koje iziskuje natjecateljsko oranje, bonus tome plastične daske koje su se pokazale kao jedan od bitnih čimbenika za kvalitetno oranje.

Prionuli smo poslu: podesili plug u oranju, mehanički i tehnički pripremili ga u radionici za sve segmente podešavanja i tek treći dan treninga zapravo započeli s hvatanjem svih mjera i detaljnog podešavanja po operacijama oranja posebno na travi i posebno na strništu. S obzirom na to da se Zoran nije natjecao bio je od velike koristi na treninzima i ispred opisanim operacijama pripreme i podešavanja.

Već na treninzima činilo mi se da idemo prema jednom dobrom rezultatu i da unatoč svim problemima radimo dobro, imamo pozitivnu energiju pa smo u tome ritmu i osjećaju završili s treninzima i dobili pozitivan osjećaj uoči natjecanja.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content