Jaslice i na zvjezdanom nebu

U vremenu Božića jaslice posjećujemo u crkvi. Poznavatelji zvjezdanoga neba pogledom kroz dalekozor ili teleskop posjećuju i zvjezdani skup Jaslice (Praesepe, M44) koji se nalazi u zviježđu Raka – niže lijevo od zviježđa Blizanaca i sjajnih zvijezda Castora i Polluxa.

Jaslice M44 foto i karta

Taj otvoreni zvjezdani skup prostim okom uočava se kao svijetla mrlja. Prvi ga je teleskopom promatrao Galileo Galilei 1609. godine, a mjerenja kazuju udaljenost 577 svjetlosnih godina. Prema novijim analizama Jaslice sačinjava približno 1010 zvijezda starosti približno 600 milijuna godina. Smjer gibanja Jaslica u našoj galaktici Mliječnoj stazi i starost podudaraju se s otvorenim skupom Hijade u zviježđu Bika. Vjerojatno su oba skupa nastala iz istog međuzvjezdanog oblaka plina i prašine.

Plejade i Aldebaran VT

Dr. Oton Kučera, legendarni promicatelj prirodoslovlja i osnivač Zvjezdarnice u Zagrebu, u prvom izdanju knjige „Naše nebo“ 1895. godine Jaslice opisuje ovim riječima:
„Medju zvjezdicama delta i gama je spomenuta prekrasna i bogata hrpa zviezda Praesepe ili Jaslice u Raku. Prosto ju oko vidi kao slabu zvjezdicu epsilon; u malim teleskopima pak razabireš 40 zvjezdica, koje se ističu u nejasnom sjaju mnogih drugih, ali ih ne možeš ni teleskopom razlučiti jednu od druge. Zvijezde delta i gama kraj Jaslica zovu se Aselli ili Magarčići, sjećajući se tako jasala Isusovih i njegovih dvaju čuvara: magarca i vola. Gama se zove posebice „asellus borealis“, a delta „asellus australis“ (sjeverni i južni magarac).“

Orion i Sirius VT
Na zimskom zvjezdanom nebu je najljepše zviježđe Orion, a u njemu valja pogledati Veliku Orionovu maglicu (M42), nama najbliže „rodilište zvijezda“. Vidimo je kako je izgledala prije 1350 godina – ova njezina svjetlost krenula je na put kad su putovanje završili naši preci u ovim lijepim krajevima Europe. U zviježđu Bika je znameniti otvoreni zvjezdani skup Vlašići (Plejade, M45) sa sjajnim plavim zvijezdama koje su formirane prije samo 100 milijuna godina, a koje će tek krenuti zasebnim stazama širom Mliječne staze.

Velika Orionova maglica M42 VT

I u ovo doba godine na zvjezdanom nebu može se pronaći mnogo zanimljivih objekata, a pronalaženje olakšavaju prikladne zvjezdane karte, besplatni računalni program Stellarium i aplikacije za pametne telefone.

(www.icv.hr, tekst i fotografije: Zlatko Kovačević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content