U parku se izvalilo drvo s korijenom, srećom izbjegnuta tragedija

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin održao je danas konferenciju za novinare s Domagojem Horvatom iz tvrtke Flora d.o.o., zadužene za revitalizaciju gradskog parka, Đurđicom Aragović, voditeljicom projekta “5 do 12 za Dvorac” te Majom Carević iz tvrtke C.I.P. d.o.o., zaduženom za nadzor nad radovima u projektu. Tema konferencije bio je jučerašnji incident u Gradskom parku.

Naime, tijekom obavljanja radova na revitalizaciji parka, jedan djelatnik Flore lakše je ozlijeđen nakon što je na njega pala krošnja drveta. Prema riječima Domagoja Horvata, do nesreće je došlo kada su radnici nakon obavljena posla u parku na projektu postavljali zaštitnu ogradu. Jednog od njih u tom trenu poklopila je krošnja drveta koje je stajalo u blizini, a koje se s korijenjem srušilo samo od sebe. Zadobio je lakše tjelesne ozlijede.

No sve zadužene za projekt ovaj događaj je dodatno zabrinuo: da je drvo palo samo desetak minuta ranije, moglo je smrtno stradati svih pet radnika. – Izvana je drvo djelovalo zdravo, no nesreća je otkrila da je u biti korijenje bilo oštećeno, trulo – kaže D. Horvat.

Kako bi povećala sigurnost radnika u parku koji rade na projektu, Gradska uprava najavila je da će sva preostala stabla, a koja je struka već ocijenila zdravima, dodatno pregledati predstavnici Instituta za šumarstvo.

VEZANE RUKE

– Ne mogu zamisliti što bi bilo da je to drvo palo na nekoga od djece ove godine ili na prolaznika, kad park ponovno bude otvoren. Znam da će mnogi reći; gradonačelniče, zašto niste održavali park sve ove godine? Moram odgovoriti da je park već četiri desetljeća takav, zapušten i da smo generacija koja je naslijedila šumu jer je park pod zaštitom konzervatora. Da bez dokumentacije nismo smjeli ulaziti u park i parcijalno vršiti ikakve zahvate, osim kad se radilo o sanacijskoj sječi nakon oluja. To su bili jedini uvjeti pod kojima je Grad mogao uređivati park. Nismo smjeli rušiti ni saditi pojedinačna stabla po svojoj volji – objasnio je I. Kirin, dodajući kako je ovaj događaj još jednom naglasio važnost revitalizacije cijelog parka.

Zabrinutost je izrazila i Đurđica Aragović, voditeljica projekta 5 do 12 za Dvorac. Naglasila je da se osjeća potreseno zbog djelatnika koji je ozlijeđen i činjenice da je u incidentu život moglo izgubiti pet ljudi. Istaknula je kako će se za svako preostalo drvo dodatno tražiti ispitivanja koja će otkriti jesu li zaista zdrava ili samo naočigled, kao što je sa jučerašnjim bio slučaj. – Ako se pokaže da je drvo na bilo koji način opasnost za radnike ili kasnije za prolaznike, bit će uklonjeno jer se ovakav događaj više ne smije ponoviti – poručila je Đ. Aragović.

POŠTOVATI ZABRANE

Maja Carević iz tvrtke C.I.P. d.o.o., koja je zadužena za nadzor nad radovima, istaknula je kako se svi radovi provode u skladu s projektom i svim standardima sigurnosti te da se na dnevnoj i tjednoj bazi redovno prate, analiziraju i bilježe sve faze i radovi na projektu Parka i Dvorca.

D. Horvat iz Flore apelirao je na građane da poštuju zabrane ulaska u park dok traju radovi jer se, ističe, zabrane pojedinci još uvijek ne drže i time riskiraju vlastiti život i sigurnost.

Na konferenciji je ujedno istaknuto kako će se svako uklonjeno drvo zamijeniti novim sadnicama te da će po dovršetku projekta, Virovitičani imati priliku uživati u drvoredu od čak 131 novog stabla i parku sa čak 50 različitih sadnica drveća i ukrasnog grmlja.

stablo 1

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content