Sjajna kazališno-plesna predstava ”Tri sestre” prikazala orahovačkim srednjoškolcima sinergiju glave i tijela

Ministarstvo kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta provode zajednički projekt pod nazivom ”Ruksak (pun) kulture” čiji je glavni cilj priprema i provedba različitih kulturnih i umjetničkih programa prilagođenih djeci i mladima u vrtićima , osnovnim i srednjim školama u prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske. Svrha je kroz dopunski program potpore kurikulumu u odgojno-obrazovnim ustanovama potaknuti djecu i mlade na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture. Dio tog programa je i orahovačka Srednja škola ”Stjepan Ivšić” koja je u povodu provedbe organizirala dva zanimljiva događaja:

-Ugostili smo umjetnice iz Udruge TRAS iz Zagreba koje su u prepunoj Društvenoj dvorani škole izvele su plesno-dramsku igru nastalu na temelju drame ”Tri sestre” Antona Pavloviča Čehova u kojoj je naglasak bio na ugođaju, pokretu tijela te “pričanju” kretanjem. Nakon predstave uslijedila je radionica “Reći ću ti tijelom” i mogu reći da su učenici oduševljeni. – rekla je koordinatorica ovog projekta za Srednju školu “Stjepan Ivšić”, profesorica Ida Milković. Tri sestre utjelovile su te radionicu vodile sjajne, mlade zagrebačke glumice Martina Tomić, Ivana Pavlović i Petra Šelfi:

-Predstavu je režirala Natalija Manojlović, dramaturgiju potpisuje Ivana Đulaj te glazbu Hrvoslava Brkušić, a produkcija je kazališta ITD Zagreb. Predstava je bazirana na neverbalnom pokretu i bazi je suvremene plesne umjetnosti. Mi smo pokušale prenijeti atmosferu situacije koje su se događale u drami, dakle, tri sestre koje stalno nešto iščekuju, u čežnji su, sjećanju i mašti svaka na svoj način i cijelo vrijeme žele pobjeći, a nikad ne pobjegnu kao uostalom i u Čehovljevoj drami. Sve situacije iz drame i sve zadatke smo s redateljicom pokušale sinkronizirati pokretom i dočarati tijelom. Dvorana je bila prepuna što nam je dalo poseban motiv i drago nam je da su učenici uživali. Što se tiče radionice ona se bazirala na predstavi koju smo izveli i s učenicima smo prošli kompletnu radnju i pokušale smo im dočarati kako mi zapravo radimo tu predstavu, odnosno tu sinergiju tijela i glave. – rekla je sjajna mlada glumica Martina Tomić.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”434932″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content