Vertikalni, tornjasti atmosferski razvoji i izražena grmljavinska aktivnost u hladnom dijelu godine?

Tijekom današnjeg dana na području VPŽ imali smo netipične vremenske uvjete za ovo doba godine. Kako se klima mijenja tako će se i netipični vremenski uvjeti za različita godišnja doba ili sezone u godinama pred nama podrazumijevati već viđenim ili normalnim. Ciklona iznad Genovskog zaljeva danas je utjecala na vremenske uvjete na području Hrvatske, pa tako i na području VPŽ. Trenutno se ciklona nalazi iznad središnje Italije, a tijekom sutrašnjeg dana očekujemo odmicanje ciklone preko Jadrana dalje na istok. Tijekom današnjeg poslijepodneva na područje VPŽ, u jugozapadnoj struju iz BBŽ stigli su izraženiji atmosferski razvoji. To i ne bi bilo čudo da se nalazimo u toplijem dijelu godine. Ali na kraju prosinca…u hladnijem dijelu godine…?

virovitica oluja shelfOko 14h iznad Virovitice se nalazio olujni Cb (Cumulonibus) s dodatnom karakteristikom arcus (roll cloud ili shelf cloud) koja nastaje na prednjoj strani nadolazeće fronte. Cumulonimbusi su jedini oblaci u našoj atmosferi koji donose grmljavinu, munje, jake pljuskove i tuču. Postoje dvije vrste, Calvus i Capillatus, te 12 dodatnih karakteristika, a jedna od njih je upravo arcus (shelf cloud) koju vidimo na ovoj impresivnoj fotografiji. Arcus nastaje pri jakom silaznom strujanju hladnog zraka iz Cumulonimbusa koje se uspijeva probiti do prednjeg dijela oluje. Među ljubiteljima meteorologije i lovcima na oluje kao što je kolega Matija Rođak koji je danas i fotografirao ovaj oblak shelf cloud ili oblak polica jer zbog horizontalnog položaja sliči na policu za knjige. Cumulonimbus arcus kod nas nije česta pojava, ali ipak ga se može opaziti nekoliko puta godišnje, tipično ljeti, prilikom nailaska fronte. Tako su me učili. Ali evo 28. prosinca da mi je netko rekao da ćemo imati ljetne vertikalne, tornjaste razvije tipične za topliji dio godine. Također za vrijeme trajanja Cumulonimbusa na području VPŽ detektirano je oko 500 munja.

A područje VPŽ je imalo najizraženije grmljavinske razvoje na području Hrvatske ali i Europe. U većem dijelu VPŽ palo je 5 do 20 mm kiše. Mjestimice je padala i tuča (krupa ili grad) uglavnom sitnog zrna. Na odlasku grmljavinskog sustava imali smo priliku uživati u duploj dugi te oblacima koje zovemo mammatus cloud. Iako ih često vežemo uz jake grmljavinske oluje, mammatus oblaci (lat. dojka), ne moraju nužno biti indikator nevremena. Ovi zanimljivi oblaci nastaju kada zrak tone, za razliku od većine oblaka koji nastaju zbog dizanja zraka. Tako ove “vrećice” kondenzacije zraka imaju atraktivan, jajolik, izgled. Turbulentni atmosferski procesi koje smo imali danas stvaraju snažne vertikalne oblake koji su pogodni za oluje. Općenito govoreći, opasnost za jako nevrijeme je velika ako se mammatusi formiraju ispod podnice cumulonimbusa. Ako se pak formiraju ispod nakovnja, opasnost obično ne postoji.

virovitica oluja 1Dok ovo pišem snijeg polako pada na području Papuka, a mjestimične susnježice ima u nekim nižim predjelima VPŽ. Do jutra na području Papuka treba računati na dekorativan snježni pokrivač (<5 cm). Ozbiljnijeg snijega (<10 cm) i dalje na vidiku nema. Ali nove južine ima. I to od subote. (www.icv.hr, Kristijan Paljar; foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content