Analiza meteorologa Kristijana Paljara: Iza nas je, u meteorološkom smislu, turbulentna i ekstremna godina

Prema riječima našeg meteorologa Kristijana Paljara iza nas je, u meteorološkom smislu, turbulentna i ekstremna godina. Pratio nas je trend iznadprosječno toplih sezona, ali i godine u cjelini, ekstremni vremenski uvjeti i nagli zaokreti (sušno, kišno, snježno, toplo ili hladno) u kratkom vremenskom razdoblju.

Krenimo redom…

Prošlogodišnji siječanj bio je najhladniji u posljednje 32 godine, tj. od davne 1985. godine. Najhladnije jutro u 2017. godini na području Virovitice i okolice bilo je 21. siječnja kada je izmjereno -18,3°C. Na području Slatine temperature zraka su se spuštale i do -21°C. U drugoj i trećoj dekadi siječnja 2017. godine zahvatile su nas snježne ciklone i to 13. siječnja (14 cm) i 17. siječnja (16 cm). Gledajući siječanj u cjelini, temperature zraka također su bile niže u odnosu na višegodišnje prosječne vrijednosti pa smo ga na kraju okarakterizirali kao vrlo hladan.

Tijekom veljače izostalo je snježno lopatanje, a pratila nas je kiša i iznadprosječno toplo vrijeme. Pozitivno mjesečno odstupanje iznosilo je 3,3°C, a veljača je imala i najveće pozitivno odstupanje gledajući sezonu zima 2016./2017. godine.

Ožujak je obilježila iznadprosječna toplina. Snježnih oborina nije bilo. Pozitivno mjesečno odstupanje iznosilo je 3,4°C. Proljetne kiše nisu bile česta pojava. Kraj ožujka obilježila je izražena južina i temperature zraka koje su mjestimice rasle iznad 24°C (23. ožujka), u hladu naravno. Sve je ukazivalo na skori dolazak proljeća.

MG 2967

Travanj su obilježile prosječne temperature zraka, gledajući mjesec u cijelosti. Oborine su se također kretale u granicama višegodišnjeg prosjeka. Izraženije zahlađenje obilježilo je početak treće dekade travnja. Na području Virovitice i okolice 21. travnja zabilježen je dekorativan snježni pokrivač (bljuzga), a viši predjeli naše županije dobili su proljetni snijeg. Jankovac je mjerio 31 centimetar. Snijeg je bilo težak. Izračunao sam da je po kvadratnom metru palo oko 45 kg snijega. Brojna stabla na PP Papuk platila su danak zbog teškog i vlažnog snijega. Krajem travnja polako smo započeli s upozorenjima o štetnosti ultraljubičastog zračenja (UV-indeks) kao predznak sezone upozoravanja o štetnosti ultraljubičastog zračenja u najtoplijem dijelu dana.

Svibanj je temperaturama zraka okarakteriziran kao prosječan ili neznatno topliji mjesec. Prvi je to mjesec u 2017. godini u kojemu nije bilo oborina. Polako su krenule i alergije. Svakodnevno smo upozoravali o visokim koncentracijama peluda u zraku. Vrhunac svibanjske vrućine imali smo krajem mjeseca, 31. svibnja, kada smo u hladu meteorološkog zaklona mjerili 30,5°C.

MG 4996

Lipanj, srpanj i kolovoz obilježili su izraženiji grmljavinski pljuskovi. Pojava tuče te obilnije količine kiše u kratkom vremenskom razdoblju bili su lokalnog karaktera. Dana 14. lipnja imali smo prvu tuču. U svega sat vremena zabilježili smo oko 1000 munja. Krajem lipnja, 25. lipnja, istočne predjele županije zahvatilo je izraženo nevrijeme s tučom. Zrna tuče bila su veličine kokošjeg jaja. Kada bih morao izdvojiti najekstremniji ljetni dan, bio bi to 25. srpnja. Dolazak hladne fronte na zagrijanu podlogu za posljedicu je imao olujne razvoje. Najviše je stradalo šire slatinsko područje te područje općina Suhopolje, Voćin, Čađavica i Sopje. Padala je tuča veličine jabuke, s brzinom do 85 km/h na području Voćina.

Prvi vrlo vrući dani stigli su sam nam u trećoj dekadi lipnja kada su se temperature zraka u hladu meteorološkog zaklona penjale do 35°C. Ukupno smo tijekom ljetne sezone imali šest toplinskih valova. Najtopliji dan u 2017. godini bio je 29. srpnja kada smo na području Virovitice u hladu meteorološkog zaklona mjerili 38,8°C. Ljeto smo okarakterizirali kao ekstremno toplo i sušno. Nije iz goreg spomenuti grmljavinske oluje koje su bile česta pojava, a električni izbroji te olujne formacije oblaka tjerali su nas u lov. Druga dekada kolovoza donijela nam je predah od vrućina. Tijekom jutra temperature zraka su se naglo spustile na svega 10°C. Ljeto 2017. godine obilježio je manjak oborina (suša) i ekstremna toplina.

Jesen nam je započela kišno…

MG 2849

Izmjenu iznadprosječno visokih temperatura zraka prekidali su frontalni sustavi i ciklone, osobito tijekom rujna. Rujan i listopad zamijenili su redoslijed. Tako nam je bablje ljeto došlo tijekom listopada. Najkišovitiji dan tijekom jeseni imali smo 24. listopada kada je na području Virovitice u svega 32 sata palo 83 mm kiše. Prvi snijeg u studenom pao je u višim predjelima Virovitičko-podravske županije, ponegdje prolazno i u nižim u trećoj dekadi studenog. Morao sam se osobno uvjeriti i dočekati padanje snijega na Jankovcu. Jesen 2017. oborinama ćemo svrstati kao kišnu ili vrlo kišnu, uz temperature zraka koje su se kretale u granicama višegodišnjih prosječnih vrijednosti ili neznatno toplije.

Prosinac je obilježilo turbulentno vrijeme. Izražena zatopljenja (južine) te izraženija zahlađenja u kratkom vremenskom razdoblju. Tijekom prosinca smo na području Virovitice imali dvije snježne ciklone – 9. prosinca (8 cm) i 16. prosinca (3 cm). U višim predjelima VPŽ palo je više od 30 cm snijega. Najizraženija južina bila je 12. prosinca kada smo tijekom jutra mjerili 17,2°C.

MG 6949 Pano

Olujni jugozapadni i južni vjetar na području Papuka, ali i okolice prouzročili su dosta šteta. Udari vjetra mjestimice su dosezali 85 km/h. I Božić 2017. godine obilježila je južina i vrijeme bez snijega, a doček nove 2018. godine u odnosu na protekle dvije bio je osjetno topliji i suh. S obzirom na sve to, i posljednji mjesec u 2017. godini okarakterizirat ćemo kao iznadprosječno topao. (www.icv.hr, kp, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content