Festival domaćeg slavonskog proizvoda u Dugoj Međi

Udruga hrvatskih branitelja, dragovoljaca, Domovinskog rata Duga Međa organizirala je proteklog vikenda sedmu Kobasijadu koja je prerasla u pravi festival slavonskog proizvoda. Organizator je prezentirao sve ono oku, uhu i posebno nepcu neodoljivo. Tako su se na ražnju pekle kobasice i slanine, topili se friški čvarci, u kuhinji pekle domaće lepinje, kroz grlo teklo domaće vino i rakija, a sve je pratila neizostavna slavonska tamburica. Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te njegovi zamjenici Darko Žužak i Mario Klement, predsjednica Vijeća općine Zdenci Marija Dedaj, predsjednik HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš te mnoštvo hrvatskih branitelja iz cijele županije:

– Presretan sa što je naša Kobasijada ponovno sjajno posjećena i što je ovdje jako puno hrvatskih branitelja, naših prijatelja i suboraca jer ovo i je prilika da se družimo i zajedno okupimo. Hvala pomoćniku ministra hrvatskih branitelja Nenadu Križiću, županu Igoru Androviću i njegovim zamjenicima koji su uveličali našu manifestaciju i učinili je još većom i značajnijom. Vjerujem da su svi uživali i u onom najljepšem što samo Slavonija može pružiti. – rekao je predsjednik UHBDDR Duga Međa Ivica Bušljeta.

Prilikom otvaranja Kobasijade sve nazočne pozdravila je predsjednica općinskog Vijeća Zdenci Marija Dedaj, a potom je biranim riječima o udruzi organizatora i manifestaciji, govorio župan Igor Andrović:

– Naša županija kao slavonska županija zasigurno ima ogromnu i sjajnu tradiciju proizvodnje suhomesnatih proizvoda pa tako i ova manifestacija definitivno doprinosi razvoju kako mesne industrije na našem području tako i malih obiteljskih, poljoprivrednih gospodarstava. No, ono što je najveća pobjeda cijele ove priče je ovo druženje i prezentacija slavonskih osobitosti i ljepota. – rekao je Andrović.

7. Kobasijadu otvorio je pomoćnik ministra Nenad Križić:

– Uz sjajnu ideju prikaza domaćeg slavonskog proizvoda, ova manifestacija je posebna po tome što zbližava hrvatske branitelje s ovih prostora i zato sam posebno sretan što uvijek mogu biti dio ove priče. Čestitka i pohvala organizatoru ne samo za ovu manifestaciju, već za njihov cjelokupan rad i trud na očuvanju istine i uspomene na Domovinski rat. – rekao je Križić.

Uslijedilo je potom natjecanje za najbolju kobasicu na kojem je bilo 36 uzoraka iz svih mjesta šire okolice, a sud o najboljem dalo je stručno povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša kao predsjednik te Tomo Trstenjak i Marija Horvat članovi. Na kraju za nijansu, pobjedu je odnio Goran Draksler iz Slatine s 96 bodova, drugo mjesto pripalo je Slavku Stibliku iz Zdenaca sa 95, a treće Ivanu Cinkušu iz Beljevine sa 88 bodova.

– Ono što je lijepo za reći je da su sve kobasice bile jako dobre i da smo uistinu imali težak posao. Riječ je o proizvođačima amaterima i moram ih sve pohvaliti jer u uvjetima koji nisu profesionalni napraviti ovakve kobasice je stvarno za svaku pohvalu tim više što je došlo do naglog zatopljenja i kobasice nisu mogle do kraja sazrijeti– poručio je Pleša. (www.icv.hr, vg)

0801kobasijada11 Custom 0801kobasijada9 Custom 0801kobasijada8 Custom 0801kobasijada7 Custom 0801kobasijada6 Custom 0801kobasijada5 Custom 0801kobasijada4 Custom 0801kobasijada2 Custom 0801kobasijada1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content