FOTO: “Zdenačko čijalo” – Al je lipo na čijalu biti, a još ljepše svog diku ljubiti

U organizaciji udruge Rukotvorine Zdenci u Domu kulture održano je tradicionalno, 16. Zdenačko čijalo, manifestacija očuvanja prepoznatljivog, narodnog, slavonskog običaja. MAinfestaciju je otvorio načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić pohvalivši udrugu Rukotvorine na dugogoidšnjem rad u organizaciji:

– Udruga Rukotvorine dugi niz godina svojim marljivim radom čuva slavonsku i zdenačku tradiciju i običaje i to je za svaku pohvalu. Naravno da je Općina uvijek čvrsto uz ovakve događaje koji čuvaju našu povijest. Hvala svim članicama, sudionicima i svima koji su na bilo koji način pomogli u pripremi svih dosadašnjih čijala u Zdencima. – rekao je Durmić.

2801cijalo10 Custom

Članice udruge Rukotvorine pripremile su tradicionalan igrokaz prikaza nekadašnjeg običaja čijala u Zdencima, a sve prema sjećanjima bake Marije Paulić koja i ove godine bila aktivna sudionica igrokaza. Marija Paulić je pripremila i prigodnu pjesmu o čijalu, koja se nekad pjevala, ”Čijam perje”, a na manifestaciji su je uz nju izveli članovi KUD-a ”Zdenac” i članice udruge Rukotvorine. U nastavku programa svojim koreografijama predstavili su se KUD ”Zdenac” i KUD ”Crkvari”, a šaljivom prču o čijalu u stihovima ispričao je Ivan Grgurić:

– Da ne bi sve u zaborav palo, napravili Zdenčani čijalo. Oduvijek se prisjetiti milo, kako je to nekad prije bilo. Hrpa perja, sretna domaćica, bit će kćeri puno jastučnica. Za udaju što su pripremane i necane i one šlingane. Lampa gori, cilindar čađavi, perja svuda po vesti i glavi. Na plotni prži paprika ljuta, babe kišu, perja ispod skuta. Na kraj stola vješte ruke muške, eno već su isplele peruške. U zidanoj peći vatra gori, krene pjesma cijela soba ori. – izrecitirao je između ostalog Grgurić.

2801cijalo2 Custom

Predsjednica Rukotvorina Rajka Abramović na kraju je uručila zahvalnica svima zaslužnima za pripremu manifestacije, a posebnu zahvalnicu za dugogodišnju svesrdnu pomoć Udruzi i Čijalu dobila je rođena Zdenčanka, danas predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Sanja Bošnjak. (www.icv.hr, vg)

2801cijalo14 Custom 2801cijalo13 Custom e1517158127500 2801cijalo12 Custom 2801cijalo11 Custom 2801cijalo9 Custom 2801cijalo8 Custom 2801cijalo1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content