Održana radionica solo i zbornog pjevanja u sklopu projekta E.B.M.

Dana 17. siječnja 2018.godine održana je radionica solo i zbornog pjevanja u organizaciji projektnog partnera u ustanovi Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom Miroslav Krleža Pečuh. Aktivnost koja je okupila veliki broj sudionika, njih preko 120, a osim domaćina programu su nazočili učenice i učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Virovitice i učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky Virovitica sa svojim nastavnicima u pratnji.
Nakon uvodnog dijela i pozdravnih riječi ravnatelja g.Gabora Đervarija započeo je službeni program radionice sa izvođenjem brojnih pjesama prvotno na hrvatskom jeziku, potom i na mađarskom, njemačkom i romskom jeziku.

Programu su prisustvovali Ženski pjevački zbor Augusta Šenoe iz Pečuha čije su članice svojim zrelim glasovima dočarale ugođaj crkvenog pjevanja. Učenice Njemačkog školskog središta Valerije Koch iz Pečuha, otpjevale su nekoliko pjesama na njemačkome. Nakon toga učenica Kata Egri uz pratnju tamburaškog sastava domaćina pjevala je na romskome jeziku, što je posebno oduševilo publiku. Vođeni profesoricom Martom Šandorka Rohonczi, svi sudionici aktivnosti zajedno su otpjevali himnu Europe na mađarskome, hrvatskome i njemačkome jeziku.

Nakon kratke stanke učenici su podijeljeni u tri miješane skupine sudionika, koji su u rotaciji prošli tri radionice, gdje su naučili pjevati jednu crkvenu pjesmu i jednu mađarsku narodnu pjesmu, obrađenu kao zabavnu, čija je zanimljivost bila da je tekst dijelom zamijenjen i hrvatskim prijevodom originalnog. U trećoj se skupini obrađivala njemačka narodna pjesma, gdje su se u pratnju harmonike jako brzo uključili i tamburaši Hrvatske škole Miroslava Krleže iz Pečuha.

Završni dio aktivnosti je bila kratka prezentacija, gdje su svi učenici zajednički prezentirali ranije naučeno, što je pomoću nove tehnike ozvučenja zvučalo posebno u cijeloj školskoj zgradi. Pri završetku ravnatelj je podijelio prigodne poklone, posebno gravirane USB stikove, kroz koje su bili provučeni papirni aviončići s projektnim logotipom na svojim krilima.

Nakon svečanog ručka i kratkog odmora, kao nagrada svi sudionici aktivnosti zajedno su krenuli u obilazak jedne od najreprezentativnijih zgrada grada Pečuha, Koncertnu dvoranu Zoltana Kodalya. Monumentalna zgrada od 11 144 četvornih metara i 999 stolica na gledalištu je koncertna dvorana zavidnih dimenzija i jedna od najljepših u ovom dijelu i šire u Europi. Osim obilaska, sudionici aktivnosti imali su mogućnost isprobati svjetski čuvenu akustiku dvorane, kada su na pozornici otpjevali dvije pjesme iz svog zbornog repertoara.
Radionica je završila sa zadovoljstvom svih sudionika, a sljedeći susret održat će se u Glazbenoj školi Jan Vlašimsky Virovitica tijekom veljače 2018. godine.

IMG 1540 Custom IMG 1537 Custom IMG 1530 Custom IMG 1510 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content