Olakšice investitorima za pokretanje realizacije turističkih projekata

S ciljem poboljšanja stanja u turističkom sektoru na kontinentalnom području, osobito u Slavoniji, Gradskog vijeća grada Virovitice usvojilo je na 5. sjednici Program poticaja razvoja turizma grada Virovitice. Riječ je o skupu mjera namijenjenih investitorima koji pokreću realizaciju turističkih projekata na području grada i zapošljavaju određen broj radnika.

Trenutnu situaciju obilježava nedostatna turistička ponuda općenito, nedovoljni smještajni kapaciteti i neiskorišteni resursi. Stoga se ključni cilj Programa odnosi na poticanje investicija i razvoja turističkih projekata.

Program poticaja razvoja turizma grada Virovitice sastoji se od mjere odobravanja poticaja za realizaciju turističkih projekata gdje se prihvatljivim poduzećima nudi zemljište po povlaštenim cijenama, kao i olakšice (oslobođenje plaćanja komunalnog doprinosa za investitore koji zadovoljavaju posebne kriterije, plaćanja u obrocima komunalnog doprinosa, oslobođenje plaćanja dijela komunalne naknade i oslobađanje plaćanja naknade za gradnju javnog parkirališnog mjesta i obročno plaćanje naknade za gradnju javnog parkirališnog mjesta investitorima koji zadovoljavaju posebne kriterije).

Moduli za poticanje investicija u turističku infrastrukturu:

  • Poticaj investitorima za ulaganje u turističku infrastrukturu putem kupnje zemljišta u vlasništvu grada Virovitice po povlaštenoj cijeni zemljišta po m2 za investitore koji zadovoljavaju posebne kriterije.
  • Poticaj investitorima za ulaganje u turističku infrastrukturu putem plaćanja komunalnog doprinosa po povlaštenim cijenama i obročno plaćanje komunalnog doprinosa na rok otplate od godinu dana – stopa olakšice je od 40 do 100 posto, ovisno o broju smještajnih kapaciteta.
  • Poticaj investitorima za ulaganje u turističku infrastrukturu putem oslobođenja plaćanja dijela komunalne naknade za prve tri godine poslovanja za investitore koji su izvršili kapitalno ulaganje u turističku infrastrukturu na području grada – olakšica za prvu godinu je 60 posto, za drugu 40 te za treću 20 posto.
  • Poticaj investitorima za ulaganje u turističku infrastrukturu putem plaćanja naknade za gradnju javnog parkirališnog mjesta po povlaštenim cijenama i obročno plaćanje naknade za gradnju javnog parkirališnog mjesta, rok otplate: godina dana – stopa olakšice je od 40 do 100 posto, ovisno o broju smještajnih kapaciteta.
  • Poticaj investitorima za ulaganje u turističku infrastrukturu putem stručne pomoći potpornih institucija na području grada Virovitice u realizaciji programa poticanja financiranih iz županijskog, državnog i EU proračuna.

Kriteriji za ostvarivanje navedenih olakšica su:

  • broj smještajnih kapaciteta te
  • broj novootvorenih radnih mjesta

Pogodnosti se dodjeljuju i investitorima koji imaju namjeru proširiti postojeće smještajne kapacitete dogradnjom postojećeg objekta. U tom slučaju, investitoru će prema utvrđenim kriterijima biti odobreno plaćanje komunalnog doprinosa i naknade, te naknade za gradnju javnog parkirališnog mjesta po povlaštenim cijenama za novoizgrađeni dio objekta.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content