ŠTO GOSPODARSTVENIKE OČEKUJE OVE GODINE: Olakšicama i potporama lakše do tvrtke, obiteljske kuće i tražene radne snage

Od siječnja ove godine gospodarstvenicima, ugostiteljima, investitorima i građanima Grad Virovitica dodatno pomaže putem raznih olakšica i potpora u okviru programa razvoja gospodarstva. Iz Upravnog odjela za financije i gospodarstvo objašnjavaju da je riječ o cjelovitom programu čiji je cilj razvoj gospodarstva na gradskom području te da su olakšice i potpore nastale na temelju dosadašnjeg iskustva i potreba iskazanih na terenu.

Obročna plaćanja raznih davanja, niže cijene zemljišta te velike pogodnosti za one koji žele uložiti u turizam samo su neke od promjena koje su na snagu stupile s prvim siječnjem ove godine. Ujedno, budući da nedostaje radnika za pojedine tvrtke, u ovoj će godini Grad Virovitica financirati prekvalifikaciju nezaposlenih osoba mlađih od 45 godina, u skladu s potrebama poduzetnika i obrtnika. Uvjet je da je riječ o tvrtki ili obrtu registriranom na području grada Virovitice koji treba kvalificiranu radnu snagu, a koje nema na Zavodu i čiju prekvalifikaciju već ne plaća Hrvatski zavod za zapošljavanje. Olakšice i potpore trebale bi pomoći postojećim i novim tvrtkama, obrtima, zadržati mlade u Virovitici te pridonijeti zaštiti postojećih te otvaranju novih radnih mjesta, poručuju iz Upravnog odjela za financije i gospodarstvo.

Gospodarstvo u središtu – niži komunalni doprinos, obročna plaćanja te pomoć novim tvrtkama

Novost je da je od nove 2018. godine u Programu poticaja i olakšica uključena svaka tvrtka registrirana na području grada, a ne više nužno samo one u poduzetničkim zonama. Grad u okviru programa nudi povoljne uvjete za ulazak u gospodarske zone kroz kupnju građevinskog zemljišta po povlaštenim cijenama (već od jedne kune po kvadratnom metru), mogućnost oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za zapošljavanje više od 50 osoba u proizvodnoj djelatnosti, plaćanje komunalnog doprinosa po povlaštenim cijenama i obročnim plaćanjem komunalnog doprinosa do 12 rata.

– Uvedena je i posebna olakšica za sve one koji pokreću tvrtku – oslobađanje plaćanja komunalne naknade u prvoj godini poslovanja te u drugoj godini 50 posto niže cijene one za poduzetnike koji zadovoljavaju posebne kriterije. Programom je obuhvaćeno i oslobađanje plaćanja 50 posto iznosa za sve poduzetnike i obrtnike registrirane na području grada Virovitice koji zapošljavaju više od 30 djelatnika – ističu u Upravnom odjelu za financije i gospodarstvo. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content