Što s prirodinim drvcem nakon Božića?

Božićna drvca neizostavan su dio božićnih blagdana, no kuda s njima kada blagdani prođu? Gradska tvrtka Flora objavila je upute građanima o zbrinjavanju božićnih drvca. Od 8. do 12. siječnja sva prirodna drvca možete odložiti pored EKO-otoka na području grada i okolice te će ih djelatnici Flore odvesti na recikliranje.

Popis s lokacijama 37 EKO-otoka možete pronaći ovdje.

S drvca prethodno uklonite sve ukrase, šljokice, svjetla i sve neorganske dekorativne materijale. Isto tako drvca možete osobno donijeti u reciklažno dvorište koje se nalazi na Gradskom odlagalištu. Stanari zgrada kolektivnog stanovanja mogu svoja božićna drvca odložiti i pored kontejnera za komunalni otpad. Ukoliko niste u mogućnsti odvesti drvce do EKO-otoka ili u reciklažno dvorište, možete ga iznijeti pored posude za otpad od 8. do 12. siječnja.

Iz Flore savjetuju kako su prirodna drvca biorazgradiva i možete ih sami usitniti i koristiti kao malč prekrivku u vrtu za zadržavanje vlage i sprječavanje rasta korova. Trebate samo voditi računa da je ovakav malč izrazito kisel i nije pogodan za neke biljke. Važno je da drvca ne spaljujete, pogotovo ne u kaminima i pećima na drva zbog štetnih sastojaka (terpentin) i velike zapaljivosti koja može oštetiti vaš dimovodni sustav.

(www.icv.hr, ml; flora-vtc.hr; foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content