Vlasnici kućnih ljubimaca odlučili reći NE petardama: U peticiju se uključili Prijatelji životinja, podršku dao Grad Virovitica

Vlasnici kućnih ljubimaca iz cijele Hrvatske ujedinili su se i odlučili reći NE petardama. Na večeras (19. siječnja) održanoj konferenciji za medije, javnosti je predstavljena peticija koju su početkom godine pokrenuli djelatnici virovitičke Veterinarske prakse za male životinje Feliks. Naime, cilj je apelirati na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine. Što bi uključilo razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja, kada je prema sadašnjem Zakonu korištenje dozvoljeno (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe – proslava dana grada i sl.). Ako se takva zabrana ne donese, alternativa je da se dopusti gradovima i općinama mogućnost da sami proglase takvu zabranu.

– Ovom peticijom ili apelom želimo omogućiti da mi lokalne samouprave, gradovi i općine, imamo mogućnost da sami donosimo odluke kako ćemo živjeti – rekao je Dražen Majetić iz Veterinarske prakse Feliks, dodajući kako petarde ne smetaju samo životinjama, već i starijim ljudima, djeci i osobama narušenog zdravlja. – Nije problem gradski vatromet, na njega smo svi spremni, a volimo ga i pogledati. Problem je nekontrolirano bacanje pirotehničkih sredstava, kad se ona bacaju dok grad spava i kad vas u tri sata u noći probudi buka – istaknuo je Dražen Majetić.

IMG 0559 Medium

Peticija se vrlo brzo proširila na susjedne gradove i općine, te se u kratko vrijeme skupilo više od tisuću potpisa. Želju za uključivanjem u peticiju izrazili su i vlasnici kućnih ljubimaca iz čitave Hrvatske, pa je uz pomoć Prijatelja životinja to i ostvareno. Hrabrost i odlučnost virovitičana da se petardama „stane na kraj“ pozdravio je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja. – Zakon iz nekog razloga dozvoljava šest dana u godini ono što s razlogom zabranjuje u ostatku godine. Nismo nerazumni, tražimo ono što je s razlogom Zakon zabranio tijekom čitave godine, da bude zaista tijekom čitave godine – rekao je Luka Oman, dodajući kako vjeruje da ova kampanja neće rezultirati samo time da će Virovitica biti prvi grad koji će zabraniti upotrebu petardi, nego će pokrenuti promjenu u čitavoj Hrvatskoj.

IMG 0580 Medium

-Ministarstvo treba vidjeti da zapravo Virovitica radi ono što treba raditi na nacionalnoj razini, a to je brinuti o životinjama i njihovoj zaštiti, brinuti o skrbnicima tih životinja i brinuti o djeci koja stradavaju, a ne o profitu onih koji te petarde prodaju na štetu nas svih ostalih – zaključio je Luka Oman i pozvao građane iz čitave Hrvatske da potpišu peticiju na internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.

IMG 0552 Medium

Podršku ovoj inicijativi dao je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji je istaknuo važnost svjesnosti javnosti, posebice roditelja o opasnosti koju nose pirotehnička sredstva. – Svjesni smo da se pirotehnikom u najvećem dijelu koriste djeca i pozivam roditelje, jer i ja sam roditelj, ne kupujte djeci stvari o kojima ne možete voditi kontrolu, koje vas mogu kasnije stajati života i zdravlja vašeg djeteta – rekao je gradonačelnik Kirin i pozvao sve da se uključe u peticiju.

IMG 0596 Medium

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content