Fotogalerija: Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio 23. Viroexpo na kojem sudjeluje oko 700 izlagača i 29 zemalja

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je 23. Viroexpo, međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede koji se kroz tri dana održava na prostoru Visoke škole u Virovitici. Na sajmu sudjeluje oko 700 izlagača iz čak 29 zemalja, zemlja partner je Republika Albanija, Županija partner je Sisačko-moslavačka županija, a Grad partner – Grad Zagreb. Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, pokrovitelj ovogodišnjeg sajma je i Vlada RH. Ostali pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma. Organizatori i pokrovitelji su: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o. Otvorenju Viroexpa nazočili su visoki dužnosnici – veleposlanici zemalja partnera, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, načelnici, predstavnici institucija, ustanova, udruga, klubova…

MG 0978

NAJJAČI TREND GRADA I ŽUPANIJE

Ministar Tomislav Tolušić naglasio je kako Viroexpo smatra najjačim sajmom u Hrvatskoj te jednim od najjačih trendova Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. – Iza mojih riječi stoji više od lokalpatriotizma, a potvrđuje to činjenica o broju izlagača i zemalja koje sudjeluju na sajmu kao i o broju posjetitelja kojih je više nego stanovnika grada Virovitice – rekao je T. Tolušić te istaknuo kako je značaj sajma prepoznala i Vlada, a koja je uz predsjednicu ove godine pokrovitelj Viroexpa.

– Ovaj sajam doprinosi boljim gospodarskim kretanjima te je nagovještaj pozitivnih kretanja u poljoprivredi, budući da većina izlagača na sajmu dolazi upravo iz poljoprivrede – poručio je ministar Tolušić. Govoreći o konkretnim pomacima u poljoprivredi, rekao je kako se donose zakoni na korist poljoprivrednika te da u Ministarstvu imaju prijatelja i širom otvorena vrata. Pohvalio je organizaciju sajma koja je volonterska, ali profesionalno iz godine u godinu odrađuje ovaj zahtjevan zadatak.

MG 0964

Veleposlanik Republike Albanije, koja je ove godine zemlja partner sajmu, Ilir Melo, naglasio je kako je partnerstvo dvaju zemalja odličan dokaz suradnje i prilika tvrtkama za uspostavu novih, izravnih kontakata. – Naša zemlja pruža liberalno tržište, klimu za ulaganje, radna snaga nam je mlada i obrazovana, a porezna politika stimulira strana ulaganja – rekao je I. Melo, zahvalivši organizatorima Viroexpa na prilici da se na sajmu predstavi i albansko gospodarstvo i poljoprivreda.

MG 0940

Partner sajmu ove godine je i Sisačko-moslavačka županija, čiji je župan Ivo Žinić naglasio kako su se u Viroviticu došli predstaviti svojom poduzetničkom, obrtničkom i turističkom ponudom, uz inovacije i iskustva, koja dijelom zahvaljuju svojim virovitičkim kolegama. – Hvala županu za priliku da se naša županija na jedinstven način predstavi na Viroexpu. Došli smo s 43 izlagača, hvala na gostoprimstvu i čvrstim prijateljskim i gospodarskim vezama koje njeguju naše dvije županije. Svim gospodarstvenicima i izlagačima želim da postignu dogovore i da u budućnosti naše gospodarstvo napreduje, kako mladi ne bi odlazili već da znanje i mogućnosti koje imamo iskoristimo u Hrvatskoj – poručio je I. Žinić.

MG 0925

Potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Darko Knežević nagovijestio je pozitivne trendove istaknuvši kako se zapošljavaju novi ljudi, unatoč smanjenom broju obrtnika koji je sa 105 tisuća pao na 77 tisuća.

– U dogovoru s Vladom Republike Hrvatske, točnije s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pripremamo novi projekt za koji su osigurana veća sredstva. Riječ je o projektu naukovanja za obrtnička zanimanja i ja se iskreno nadam da će on zaživjeti i da ćemo dobiti radnu snagu spremnu za tržište rada. Još jednom čestitka organizatorima sajma koji pružaju mogućnost našim gospodarstvenicima da prezentiraju i ponude ono najbolje što imaju – poručio je D. Knežević.

MG 0934

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo Ivan Škorić rekao je kako su sretni što je sajam doživio 23 godine te je prilika da gospodarstvenici pokažu svoje proizvode. – Jedina smo institucija u državi koja organizira sajmove, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu i ponosimo se što imamo oko 360 manifestacija godišnje. To je doprinijelo razvoju i napretku, a posebno smo ponosni na neke naše sektore kao što su poljoprivreda, ribari, vinari. Uz Zimsku omotnicu i njihovo samofinanciranje, obišli smo svijet, Hrvatska je danas na vinskoj karti svijeta. Ovaj ‘sajam s dušom’ jedini je uz Bjelovarski, danas ostao u Hrvatskoj – rekao je I. Škorić, dodajući kako se nada da će u budućnosti Viroexpo biti još i veći, kako bi gospodarstvenicima omogućio priliku izložiti svoje proizvode.

MG 0937

PUT PREMA NOVIM TRŽIŠTIMA

Igor Andrović, koji je osam godina bio direktor Viroexpa, ove godine uzvanicima i gostima obratio se kao župan. Istaknuo je kako su se “impresivnoj karavani stranih zemalja” na Viroexpu 2018. pridružili i jedna od najbogatijih zemalja svijeta – Katar te Litva, koja poput Hrvatske traži svoje mjesto pod suncem nakon devedesetih godina. – Ove godine naš sajam po prvi puta ima tri partnera, grad, zemlju i županiju. Hvala im što su prepoznali da je Viroexpo jedan od najznačajnijih gospodarskih sajmova. Dolazak na sajam predstavlja pitanje gospodarskog prestiža jer su sajmovi pokretači razvoja i najznačajnija pozornica za obrtnike, male i srednje poduzetnike, poljoprivrednike – rekao je I. Andrović koji ističe kako je cilj sajma pomoći poduzetnicima, gospodarstvenicima i svim drugima pronaći put prema novim tržištima. – Zahvaljujući tome, izvozno smo orijentirani, a naši proizvodi mogu se pronaći diljem Europe i svijeta – poručio je virovitičko-podravski župan.

MG 0923

Gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako u vrijeme globalnih promjena i ekonomske krize gospodarstvo povezuje narode, bez obzira na razlike. – Gospodarstvo je temelj za bolju budućnost. Pritom politika mora postati servis gospodarstvu i omogućiti mu neometano poslovanje i smanjiti administraciju. Ako gospodarstvenici budu dobro radili, ako plaće njihovih zaposlenika budu dobre, i država i realni sektor bit će jači. Mi u Virovitici nemamo pretpostavke za održavanje velikih sajmova, no unatoč tome stvorili smo jednu lijepu gospodarsku priču, što dokazuje da gospodarstvo čini nemoguće. Vjerujem da se i sljedeće godine vidimo, ali s još boljim poslovnim rezultatima, na ovom sajmu ‘s dušom’ – poručio je I. Kirin.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su: izaslanik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, saborske zastupnice Vesna Bedeković i Ana-Marija Petin, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Ilir Melo, veleposlanik Republike Mađarske u RH Joszef Magyar, Veleposlanik Republike Turske u RH Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Republike Češke u RH Vladimir Zavazal, veleposlanik Indije u RH Sandeep Kumar, veleposlanik Republike Kosovo u RH Gezim Kasapolli, veleposlanik Kazahstana Tolezhan Barlybayev, veleposlanik Republike Azerbajdžan Fakhraddin Gurbanov, državni tajnici Tugomir Majdak i Spomenka Đurić, pomoćnici ministara Nenad Križić, Dragan Jelić i Zdravko Vukić, Nenad Rikalo, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Republike Kosovo, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, ravnatelja SAFU-a Tomislav Petric, zamjenik ravnateljice APPRRR-a Antun Vujić. Hrvatski župani, Ivo Žinić, Ivan Anušić i Darko Koren, predstavnici gradova i općina, direktor HGK ŽK Virovitica Milan Vanđura…

(www.icv.hr, mlo, foto: Matija R.)

[g-gallery gid=”443429″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content