Izložba “Virovitica voli vlakove” na Viroexpu: Pogled iz kabine, upravljanje maketama i poznati njemački top čekaju da ih se otkrije

Vrijedni tim virovitičke izložbe “Virovitica voli vlakove” na čelu s Goranom Dencom i ove će se godine predstaviti posjetiteljima na Viroexpu. Uz ostale eksponate posjetitelji će moći vidjeti i maketu posebnog njemačkog topa „Dora” koji se koristio u borbama u 2. svjetskom ratu i jedan je od najvećih topova ikad proizvedenih i korištenih u to vrijeme.

Timu je za njeno slaganje trebalo više od 670 sati rada, no uspjeli su – složili su impozantnu maketu dugu 100 cm, široku 30 cm i visoku gotovo 50 cm. Top “Dora” je bio namijenjen rušenju najjačih fortifikacijskih objekata od betona i čelika (Maginot-linija). Njegova izgradnja započela je 1937. godine, a završena je početkom 1942. „Dora“ se rastavljala na pet glavnih dijelova: cijev (290 tona), zatvarač (110 tona), omotač cijevi, kolijevka i lafet ili podvozje (oko 700 tona). Korištene su dvije vrste granata: pancirna (težina 7,5 tona, domet 38 km) i razorna (težina 4,6 tona, domet 47 km). Probojnost zrna iznosila je 1000 mm u čelik, 8000 mm u armirani beton i 32 m u zemlju. A sve to sada dolazi u smanjenom izdanju koje će tijekom tri dana moći razgledati posjetitelji Viroexpa.

MG 7085

MAKETA S ROBOTSKOM DIZALICOM

No, “Dora” je samo dio postava ove poznate virovitičke izložbe koja osvaja ne samo srca zaljubljenika u makete i vozila, nego i priznanja i nagrade diljem zemlje u kategoriji izložbi i kulture. Svi koji vole male vlakove i makete moći će uživati u dijelu postava na Viroexpu i pričama u malom koje svaki dio postava nosi. U suradnji s Tehničkom školom bit će izložena i maketa s robotskom dizalicom.

Uz standardne male vlakove bit će izloženo i nekoliko ekskluzivnih maketa, a neke od njih predstavljat će i dio povijesti iz Domovinskog rata. Novost je i jedna maketa u čast pivu. Svi posjetitelji moći će se i ove godine okušati u upravljanju maketom pomoću tableta na kojima će se moći uživati u pogledu iz kabine. (www.icv.hr, mr, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content