Mateja Fras jedina žena instruktor za simulator plamenih udara u Hrvatskoj

U dvorištu Javne vatrogasne postrojbe u Slatini, završena je obuka za operativne vatrogasce (profesionalce i članove DVD) s područja Virovitičko-podravske županije na simulatoru plamenih udara.

Od 2013. ovo je 10-ta edukacija u organizaciji Županijske vatrogasne zajednice, a pod stručnim nadzorom voditelja obuke Stjepana Venusa (županijskog zapovjednika) i još 5 licenciranih instruktora (iz Slatine, Suhopolja i Orahovice).

Među njima je i jedina žena instruktor za ovu edukaciju u Republici Hrvatskoj Mateja Fras Venus. Ukupno je do sada 105 vatrogasaca prošlo ovakvu obuku (teoretsku i praktičnu), među njima i 6 sa slatinskog područja. Ovakvi simulatori (preuređeni brodski kontejneri s ložištem) nalaze se u svega 8 vatrogasnih centara u Hrvatskoj. Jedan od njih nalazi u Slatini za potrebe vatrogasaca s područja VPŽ.

vatrogasci slatina 7

U simulatoru plamena razvije se temperatura veća od 500° C i unutra se ne može disati bez maske i boce s kisikom. Sigurnosne mjere su na najvišoj razini, a cijeli seminar se odvija prema Postupniku za obuku vatrogasaca u Simulatorima plamenih udara.

Obuka se u Slatini obavljala potpuno besplatno za sve polaznike, dok se u nekim centrima obuka komercijalizirala i naplaćuje oko 1.000 eura za ovaj 2-dnevni seminar. Obuka u simulatorima plamenih udara je trenutno po pitanju požara u zatvorenim prostorima najrealnija obuka.

vatrogasci slatina 2

Naime, uvjeti u simulatorima vrlo su bliski uvjetima u požaru u zatvorenom prostoru. Jedino uvježbavanjem u takvim uvjetima, iskustvo i znanje vatrogasaca može se nadograditi novim spoznajama i novim vještinama kako bi se spriječila stradavanja. Cilj je uvježbavanje različitih tehnika gašenja požara i osposobljavanje vatrogasaca da mogu na vrijeme prepoznati, spriječiti i riješiti opasne situacije požara u zatvorenim prostorima. (slatina.net, Fotografije: Vlatko Jelenčić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content