Održana godišnja izvještajna skupština Udruge pčelara Virovitica

Udruga pčelara “Virovitica” održala je u društvenom domu u Milanovcu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je predsjednik Dubravko Milanović podio izvješće o radu ove vrijedne udruge koja broji 162 člana. Ova udruga pokriva površinu od 655 kvadratnih kilometara, odnosno područje grada Virovitice, te općina Špišić Bukovica, Lukač, Gradina i Suhopolje.
Prema podacima na području koje pokriva udruga, evidentirano je 12.430 pčelinjih zajednica kod 145 pčelara.
Jedan od problema s kojima se virovitički pčelari već duži niz godina susreću je seljenje radi pčelinje paše što iziskuje velike materijalne troškove. No nadaju se da će im odluka Ministarstva poljoprivrede koje je pčelare uvrstilo u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela, ići na ruku jel time bi i troškovi seljenja bili manji. Delegat u Hrvatskom pčelarskom savezu Željko Vrbos upoznao je pčelare o radu saveza, te zalaganju Ministarstva poljoprivrede na čelu sa ministrom Tomislavom Tolušićem koje je prepoznalo probleme pčelara, kao i probleme kod plasmana pčelinjih proizvoda. Željko Vrbos koji je ujedno i predsjednik Udruge slavonskih pčelara, te predsjednik Strukovne grupe pčelarstva pri HGK Županijskoj komori Virovitica, još jednom je izrazio zadovoljstvo što je “Slavonski med” kojeg proizvode i pčelari iz naše županije, ušao u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na EU razini, te nadu da će to donijeti boljitak kako virovitičkim pčelarima tako i hrvatskim pčelarima u cjelini.
Sve nazočne virovitičke pčelare pozdravili su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, te pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica koji su im obećali daljnju pomoć Virovitičko-podravske županije, odnosno Grada Virovitice pri realizaciji zacrtanih ciljeva.

(www.icv.hr, B.S.)

[g-gallery gid=”442873″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content