Održana početna konferencija projekta energetske obnove Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici

U prostorijama Gimnazije Petra Preradovića održana je početna konferencija projekta ”Energetska obnova zgrade Gimnazije Petra Preradovića na adresi Trg bana Josipa Jelačića 16, Virovitica”. Na početnoj konferenciji nazočne su pozdravili župan Virovitičko – podravske županije gospodin Igor Andrović i ravnateljica Gimnazije, profesorica Jasminka Viljevac. Na početnoj konferenciji sudjelovali su i djelatnici Virovitičko-podravske županije, predstavnici Razvojne agencije VIDRA, ravnatelji ostalih škola s područja Virovitičko-podravske županije, profesori i mnogi drugi uzvanici.

Polazište projekta bilo je potreba za ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji kako bi se osigurale uštede energenata. Uštedama će se povećati školski proračun i osigurati sredstva za poboljšanje uvjeta školovanja. Naime, energetskom obnovom osigurat će se sigurniji i ugodniji uvjeti učenja što će rezultirati povećanjem učinkovitosti obrazovanja.

Prijavitelj ovog projekta je Gimnazija Petra Preradovića uz potporu osnivača, Virovitičko – podravske županije.

Projektom je predviđeno pet građevinsko – obrtničkih mjera, odnosno toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija podova prema tlu i negrijanom prostoru, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena dijela stolarije, zatim dvije strojarske mjere – ugradnja termostatskih i balansirajućih ventila te dvije elektrotehničke mjere – rekonstrukcija sustava opće rasvjete i instalacija fotonaponskih panela. Završetkom projekta zgrada Gimnazije Petra Preradovića će, umjesto dosadašnjeg D, biti klasificirana u energetski razred B.

Projekt je pripremila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, dok je partner na projektu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Posrednička tijela su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.864.470,46 kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi 4.168.285,46 kuna. Iznos bespovratnih sredstava je 2.514.892,96 kn, od čega je sufinanciranje škole u iznosu od 1.653.392,50 kuna od ukupno prihvatljivih troškova. Ovaj iznos vlastitog udjela bit će značajno manji budući da će se isti sufinancirati iz Fonda za sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1.319.184,58 kuna. (www.icv.hr, foto: vpz.hr)

logo 002 vidljivost

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content