U Osnovnoj školi Voćin održana početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Voćin”

Početnom konferencijom u OŠ Voćin, počele su aktivnosti na energetskoj obnovi ove škole čija je zgrada izgrađena 1968., a školska dvorana prije osam godina. Time će 204 učenika koji pohađaju ovu školu te 41 djelatnik, dobiti bitno bolje uvjete za rad. No u prvom redu je ušteda, jer kada se završe radovi, procjenjuje se kako će se uštedjeti do 60 posto toplinske i električne energije. Na početnoj konferenciji, nazočne su pozdravili ravnateljica OŠ Voćin Ines Gužvić načelnik Općine Voćin, Predrag Filić te v.d. ravnateljice Razvojne agencije VIDRA Željka Vuković. Na početnoj konferenciji sudjelovali su i djelatnici Virovitičko-podravske županije koja je osnivač škole, predstavnici Razvojne agencije VIDRA, ravnatelji ostalih škola s područja Virovitičko-podravske županije, nastavnici i mnogi drugi uzvanici.

Polazište projekta bilo je potreba za ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji, s kojim će se osigurati uštede energenata čime će se povećati školski proračun i sredstva kako bi se ista koristila za poboljšanje uvjeta školovanja, jer energetskom obnovom osigurat će se sigurniji i ugodniji uvjeti učenja što će rezultirati povećanjem učinkovitosti obrazovanja. Prijavitelj ovog projekta je osnovna škola Voćin.

Projektom će se toplinski izolirati vanjski zidovi, kao i strop prema negrijanom tavanu, zamijenit će se postojeća vanjska stolarija. Osim toga, rekonstruirat će se sustava za grijanje – kondenzacijski plinski uređaji, rekuperacija zraka ugradnja termostatskih ventila, ugradnja solarnih kolektora za pripremu tople vode te će se rekonstruirati postojeća rasvjeta. Po završetku projekta, zgrada Osnovne škole Voćin će umjesto D, biti klasificirana u B energetski razred.

Projekt je pripremila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, dok je partner na projektu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Posrednička tijela su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.630.593,02 kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi 3.463.121,77 kuna. Iznos bespovratnih sredstava je 2.091.794,75 kn, od čega je sufinanciranje škole u iznosu od 1.366.915,25 kuna. Ovaj iznos vlastitog udjela bit će značajno manji s obzirom da će se isti sufinancirati iz Fonda za sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1.230.223,73 kuna. (ravidra.hr)

logo 002 vidljivost

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content