U organizaciji DVD-a Veliki Rastovac održana 9. Kobasijada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Veliki Rastovac organiziralo je 9. tradicionalnu manifestaciju posvećenu promociji prepoznatljivog slavonskog, suhomesnatog proizvoda, 9. Kobasijadu. Kobasijadu je otvorio zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak pohvalivši ideju i organizaciji velikorastovačkih vatrogasaca: -Slavonija se mora i može dičiti svojim suhomesnatim proizvodima koji su nadaleko i naširoko poznati i ovo je jedan od načina promocije ovog našeg bogatstva. Hvala vatrogascima iz Velikog Rastovca što vrijedno već devet godina ulažu ogroman trud kako bi organizirali ove manifestaciju i naravno Županija je uvijek dio ovakvih događaja. Presretan sam što sam dio ove priče jer ovaj način izrade i mene je vratio u djetinjstvo kao, siguran sam, i većinu ovdje prisutnih. – rekao je Žužak.

1102kobasijada4

Pokrovitelj Kobasijade svih devet godina je Općina Crnac: -Ovo je jedinstven primjer kako naših običaja tako i života u Slavoniji i ovome kraju i naravno da je Općina svake godine podrška. Moram pohvaliti ove vrijedne ljude, vatrogasce koji rade ogroman posao i siguran sam da će ova manifestacija svake godine biti sve veća i bolja. – rekao je Damjan.

1102kobasijada3

Manifestacija je započela prikazom starinskog pravljenja kobasica, od mljevenja ”na masni kruh” dakle ručno, preko miješanja u starinskom drvenom koritu do punjenja starinskom špricom:
-Kobasicu smo pravili na naš starinski, uobičajeni način. Nema dobre kobasice bez domaće slavonske paprike, ljute i slatke, bibera, bijelog luka i soli, a mi smo dodali i malo crnog vina. Cilj je bio prikazati kako se nekad pravila kobasica, da ti običaji nikada ne padnu u zaborav. – rekao je mesar Tomislav Kunštek majstor od kobasica.

1102kobasijada7
Pravljanje kobasica na starinski naèin

Nakon pravljenja kobasice su odmah ispečene i dobile su sjajnu ocjenu prisutnih. U veselom raspoloženju uz slavonsku vatru i pečenje slanine i ostalih suhomesnatih proizvoda, krenuo je i drugi dio manifestacije, a riječ je o ocjenjivanju kobasica, uzoraka koji su pristigli iz cijelog okruženja. 26 uzoraka ocijenilo je stručno povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša iz Orahovice kao predsjednik te Tomo Trstenjak i Marija Horvat iz Osijeka članovi. Pobjednik 9. Kobasijade u Velikom Rastovcu je domaći proizvođač Tomislav Kunštek s 260 bodova, drugo mjesto pripalo je Nikoli Goliku s 243, a treće Emilu Vidi s 235 bodova.

1102kobasijada10

Povjerenstvo je bilo zadovoljno uzorcima što je potvrdio i predsjednik Pleša:
-Obzirom da je riječ o proizvođačima koji kobasice rade u amaterskim uvjetima, više smo nego zadovoljni. Bilo je nekih uzoraka koji su nedovoljno osušeni ili prezačinjeni, ali sve u svemu opća ocjena je jako dobra. Želja mi je da ovakvih manifestacija na našem području ima više jer one čuvaju tradiciju, ali prije svega promiču bogatstvo i kvalitetu domaćeg, slavonskog proizvoda. – zaključio je Pleša.
(www.icv.hr, V.Grgurić)

1102kobasijada12

1102kobasijada8
U spravljanju kobasice pomogao i naèelnik Mato Damjan

1102kobasijada11

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content