U ovoj godini više sredstava za projekte u kulturi na području Virovitičko-podravske županije

U sklopu posjeta Virovitičko-podravskoj županiji, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, održala je u Virovitici sastanak s domaćinima na kojem se govorilo o aktualnim i budućim projektima Ministarstva na području županije. Sastanku su nazočili saborski zastupnici, Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, zamjenik župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, županijski i gradski pročelnici, predstavnici razvojnih agencija i općine Pitomača, kulturnih institucija s područja grada i županije.

Tom prilikom analizirani su projekti koje Ministarstvo kulture trenutno provodi u županiji. U odnosu na prošlu godinu, sredstva su povećana za gotovo pola milijuna kuna. – Trenutno je riječ o 5.260.000 kuna raspoređenih na različite projekte u Virovitičko-podravskoj županiji . Istaknula bih ono što nam je posebno važno, a to su kulturne institucije, kao i mreža knjižnica za koju već postoje planovi za daljnja ulaganja, kako u bibliobusnu službu, tako i u same knjižnice, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

ministrica kulture 30

Ministrica je pohvalila i virovitičko Kazalište istaknuvši kako ono nije samo gradsko, već i regionalno kazalište s brojnim koprodukcijama, a Ministarstvo kulture financira ga sve zajedno s gotovo 600.000,00 kuna.

– Profesionalni ansambl u Virovitici je, uz Dubrovačko možda i najveće kazalište izvan sustava nacionalnih kazališta. Financiramo virovitičkom Kazalištu i međunarodnu suradnju i koprodukcije, a virovitički kazališni susreti – VIRKAS manifestacija su koja građanima omogućuje da steknu uvid u tu kazališnu suradnju – rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek pohvalivši tom prilikom i ravnatelja Kazališta Mirana Hajoša koji je i član Kulturnog vijeća u Ministarstvu kulture.

Osim toga, razgovaralo se i o potrebi ulaganja u Državni arhiv u Virovitici te je dogovoreno kako će Ministarstvo kulture, zajedno s Gradom Viroviticom i Virovitičko-podravskom županijom pripremiti jedan zajednički projekt kako bi se riješio prostor arhiva pošto je postojeći nedovoljan za smještaj sve arhivske građe. Ministrica i domaćini izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te je dogovoreno kako će se i u narednom razdoblju sredstvima Ministarstva kulture, ali i sredstvima iz EU fondova nastaviti raditi u ovakvoj sinergiji u cilju što kvalitetnijih projekata.

IMG 0864

Po završetku sastanka, virovitičko-podravski župan Igor Andrović je podcrtao.

– Imali smo priliku obići sve one ustanove koje se i dijelom financiraju kroz programe Ministarstva kulture na području naše županije. Tom prigodom je ministrica izrazila zadovoljstvo s viđenim, kao i s velikim i značajnim projektima na našem području, gradnjom Centra za posjetitelje Dvorca Janković u Suhopolju, kao i Dvorca Pejačević u Virovitici. Govorili smo o budućim projektima na području Virovitičko-podravske županije koje će poduprijeti Ministarstvo kulture, uz naravno, podršku Virovitičko-podravske županije kao i gradova i općina gdje će se ti projekti provoditi. (www.virovitica.hr, www.vpz.hr, mb, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content