PLODOVI TORA: Top lista domaćih proizvoda na tanjuru – Čvarci i slanina u vrhu, slijede ih švargl, kobasica i hladetina

Shodno zimskom godišnjem dobu na našim su stolovima učestaliji „plodovi tora“, a prvo mjesto zauzimaju čvarci, suha slanina, švargl i kobasice. Ne zaostaju puno za njima ni krvavice ni hladetina, a velika je potražnja i za drugim suhomesnatima proizvodima, poput debrecinki, šunki, raznih salama i ostalih suhomesnatih delicija. Zašto je tomu tako iako je opće poznato da suhomesnati proizvodi spadaju u skupinu onih proizvoda koji loše utječu na zdravlje, posebice onih ljudi koji imaju problema s krvožilnim sustavom, osoba starije dobi i osoba s kroničnim bolestima?

ZA SVE KRIVA TRADICIJA

Odgovor leži u tradiciji slavonskoga kraja, mnogim običajima koji su vezani uz specifične delicije, poput tradicionalnih kolinja, vinskih i inih svečanosti, pa i blagdana. No činjenica je da je ovaj naš slavonski kraj više naklonjen svinji nego ribi, posebice zimi, pa se tako i sastavlja jelovnik koji se često može pronaći na našim stolovima. Od mesnih narezaka, sarme, pečenja, do kobasica, krvavica, tlačenice/švargla, debrecinki, šunki, a napose špeka i čvaraka koji zauzimaju prva mjesta naše top liste delicija na domaćem tanjuru.

Cijene u našim mesnicama slične su cijenama iz drugih mjesta pa se tako kilogram čvaraka može kupiti za 60 do 100 kuna, a špek ili slanina važu se u prosjeku 55 kuna za kilogram. Tlačenica ili švargl, koji je omiljena zimska poslastica, može se nabaviti već od 25 kuna, a pariraju mu buncek ili suha rebra koji koštaju 30 kuna za kilogram.
Iako je vrijeme kolinja iza nas, još uvijek vlada interes za krvavice, a cijena im je 23 kune za kilogram. Kobasice su sastavni dio svake zimske trpeze, a u našim mesnicama cijena im varira od 60 kuna za „obične“ do 120 kune za kilogram kobasica od divljači.

SAMO UMJERENO

S obzirom da se u zimsko vrijeme, počevši od Martinja, naši ljudi pretrpavaju tim „plodovima tora“, čak će i mesari napomenuti da je zlatno pravilo – samo umjerena konzumacija.

– Ne jedi to često ni u velikim količinama, kombiniraj variva, povrće i ostale stvari, a meso neka ti bude za gušt, ne uvijek i ne puno. Živjet ćeš dugo godina i ostati – Slavonac – kažu naši stari, Mikeši. (www.icv.hr, bs)