Poljoprivrednik u školi i kod kuće: Doroteja Erhatić sa svojom obitelji uzgaja povrće i cvijeće, a bavi se i vinogradarstvom

Od početka drugog polugodišta Srednja škola Stjepana Sulimanca je pokrenula rubriku pod nazivom ”Poljoprivrednik u školi i kod kuće”. Donosimo vam priču o učenici Doroteji Erhatić iz 1b razreda, smjera Agroturistički tehničar koja sa svojom obitelji u Grabovnici kraj Pitomače uzgaja povrće i cvijeće.

Doroteja živi sa svojim roditeljima Mirjanom i Damirom, te sestrom Nikolinom. Na svojemu imanju uzgajaju cvijeće i povrće, a bave se i vinogradarstvom. Posjeduju osam hektara zemljišta i šest plastenika. Obitelj Erhatić se uzgojem cvijeća i povrća bavi od 1995. godine.

– Od povrća uzgajamo lubenicu i papriku, koje prodajemo na zagrebačkoj veletržnici, ali i velikim lokalnim otkupljivačima poput Podravke. Cvijeće uglavnom prodajemo na gradskim tržnicama u Virovitici, Slatini, Daruvaru i Orahovici. Puno posla imamo u listopadu koji je uvijek radni. Osim redovite brige o cvijeću, jer posla u plastenicima uvijek ima, imamo puno posla oko uzgoja krizantema, koje svake godine pripremamo za blagdan Svih svetih – priča nam Doroteja, dok nam pokazuje fotografije svoje obitelji, imanja i svojih plastenika punih rascvjetanih sadnica.

28055997 1391930437578959 1847794836538420235 nDio plastenika šareni se od sezonskog cvijeća koje će uskoro doseći idealnu visinu, nakon čega će ga Erhatići ponuditi svojim kupcima. Dorotejina obitelj prodaje cvijeće i na kućnome pragu. Kupci vole takvu mogućnost kupnje, jer i sami mogu vidjeti čega sve u plastenicima ima i uvjeriti se da kupuju svježe i zdravo cvijeće.

– Osim povrća i cvijeća imamo i tri vinograda s 800 trsova vinove loze, a prije četiri godine počeli smo se baviti i pčelarstvom te danas imamo 13 košnica pčela. Ja svojoj obitelji pomažem u svemu: berem papriku i lubenice, režem vinograd i s tatom radim na pčelinjaku. Vikendom i praznicima pomažem oko sadnje, pakiranja i prodaje cvijeća. Uz sve to, nastojim na vrijeme izvršavati svoje školske obveze i učiti. U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u zanimanju agroturistički tehničar mi je zanimljivo, jer puno učimo kroz praksu i škola je jako moderna, a posebno mi se sviđa da to što učimo mogu isprobavati i doma. Razmišljam o tomu da jednog dana upišem i fakultet – ističe Doroteja.

Osim Doroteje, Erhatićima u poslu pomaže i Dorotejina sestra Nikolina, koja je također završila Srednju školu Stjepana Sulimanca u Pitomači. Prema potrebi zapošljavaju i sezonske radnike.

27972841 1391930240912312 1367541712012991113 nIpak niti u cvjećarstvu nije sve posuto cvijećem. Proizvođači cvijeća u Hrvatskoj ne dobivaju poticaje, pa se jedino mogu osloniti na novac koji zarade od prodaje. Želja ove vrijedne obitelji iz Grabovnice je poboljšanje uvjeta proizvodnje. Planiraju nabavu nove opreme i nadaju se da će i cvjećari ući u sustav državnih poticaja, jer niska otkupna cijena cvijeća često proizvođačima ne pokriva niti osnovne troškove proizvodnje.

Učenicima kao što je Doroteja nije nimalo lako odricati se dijela svog slobodnog vremena i provoditi ga u plastenicima, vinogradu ili uz pčele, a uz to biti još i dobar đak u školi. Stoga Doroteji želimo puno uspjeha u školi i kod kuće. (Srednja škola Stjepana Sulimanca, Fotografije: Facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content