Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio rodnu kuću Petra Preradovića

o završetku četvrte sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obišao je rodnu kuću i muzej Petra Preradovića u Grabrovnici u povodu 200 obljetnice njegova rođenja. Izrazio je zadovoljstvo posjetom, istaknuvši je da je riječ o velikom pjesniku Hrvatskoga narodnog preporoda.

– Uvijek nastojimo poticati našu kulturu, baštinu i identitet, a on je tome dao izuzetno veliki doprinos – kazao je predsjednik Vlade.

grabrovnica 7

U pratnji predsjednika Vlade bili su: potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić. O životu Petra Preradović, samoj rodnoj kući i muzeju, nazočne je upoznao Tomo Mrak.

grabrovnica 2

Inače, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 200-te obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika i domoljuba Petra Preradovića koja će se održavati u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz Vladu RH, pokroviteljstvo je prihvatio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Pod nazivom „Petru za 200 rođendan“, središnja svečanost planirana je za nedjelju 18. ožujka u rodnom mjestu Petra Preradovića – u Grabrovnici. (www.vlada.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, www.vlada.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content