Pretjerali ste s alkoholom? Donosimo savjete kako se boriti protiv mamurluka

Mamurluk može biti grozan nastavak odličnog izlaska. Glavobolja, mučnina i umor često nas natjeraju da kažemo “nikad više”, no najčešće to obećanje prekršimo. Ako ste sinoć pretjerali s alkoholom donosimo vam dva jednostavna recepta kojima možete umanjiti simptome mamurluka.

U borbi protiv mamurluka može pomoći jabučni ocat. U pola čaše vode pomiješajte žličicu jabučnog octa sa žličicom sode bikarbone. Soda će nadomjestiti izgubljene elektrolite i smanjiti osjećaj dehidracije, a jabučni ocat će pomoći smanjiti količinu otrova u tijelu i time olakšati posao jetri.

Većinu simptoma mamurluka ublažit će i čaj od đumbira. Ogulite svjež đumbirov korijen veličine palca te ga narežite na 10-12 kriški. Pomiješajte s četiri šalice vode i pustite da kuha desetak minuta. Ocijedite (tako da iz tekućine maknete komadiće korijena) te dodajte sok jedne naranče, pola limuna i pola šalice meda.

Ovim napitcima ublažit ćete mučninu i glavobolju koju “dan poslije nosi”. Najvažnije je da izbjegavate kavu, jer ona dodatno pogoršava vaše stanje i prouzrokuje jaču glavobolju.
(www.icv.hr; foto: rinsedaily.com)