SLAVONIJA SPAŠAVA ISTARSKI PRŠUT? – Zajednički poduhvat Istrijana i Slavonaca, značajan korak za stvaranje konkurentnosti domaćeg proizvoda

Na ergeli Višnjica pored Slatine u petak su potpisani prvi ugovori o suradnji između proizvođača/uzgajivača svinja okupljenih oko novoosnovanog prvog poljoprivrednog Agroklastera Čista priroda d.o.o. iz Osijeka i Udruge proizvođača istarskog pršuta iz Pazina.

Kao domaćin, potpisnike i uzvanike pozdravio je general Đuro Dečak koji je naglasio koliko duga i teška je bila borba malih proizvođača naspram nelojalne konkurencije i velikih proizvođača koji su ugušili organski uzgoj. Odgovornost je uvelike na državi i njenim institucijama, stoga je pozdravio uključivanje Ministarstva poljoprivrede i podršku ministra Tolušića.

Ispred Ministarstva poljoprivrede okupljene je u ime ministra Tolušića pozdravio državni tajnik Željko Kraljičak koji je naglasio kako je ključ za uspjeh domaćeg proizvoda i očuvanje domaće proizvodnje suradnja, edukacija i ulaganje u razvoj koji može stvoriti konkurentan proizvod. Ministarstvo poljoprivrede dalo je punu podršku ovom projektu koji svakako može biti primjer za buduće projekte koji mogu vratiti domaću proizvodnju u slavonska sela.

Republika Hrvatska, posebice područje Slavonije zadnjih 20-ak godina svjedoči gašenju mnogobrojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim gospodarske krize, tome su pridonijeli i tržišni uvjeti koje prosječni hrvatski poljoprivrednik baziran na tradicijskoj proizvodnji nije mogao pratiti.

Sve to imalo je značajan utjecaj i na proizvođače istarskog pršuta koji je jedan od prvih proizvoda Republike Hrvatske upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na zajedničkom EU tržištu.

Otvaranjem vrata EU, otvorila su se i vrata velikog tržišta, ali i nelojalne konkurencije koja je ozbiljno zaprijetila domaćoj proizvodnji. Tako su se istarski pršutari suočili s problemom nedostatka dovoljnih i stalnih količina sirovine za proizvodnju Istarskog pršuta koja zadovoljava stroge kriterije u praćenju sljedivosti. Bio je to problem s kojim su se pršutari borili dugi niz godina i zbog kojeg je Istarskom pršutu prijetilo oduzimanje certifikata.

– Sljedivost u lancu proizvodnje istarskog pršuta temelji se na korištenju potomaka roditelja plemenitih pasmina kao što je to poznata slavonska pasmina Fajferica. Način uzgoja i kontrolirana proizvodnja uz jasno utvrđene parametre koji definiraju svaku stavku u proizvodnji, temelj su za pozicioniranje hrvatskog proizvoda uz bok svjetski poznatim brendovima – istaknuo je Milan Antolović, koji je okupljene pozdravio ispred proizvođača Istarskog pršuta.

Da bi se to postiglo, potrebna su velika ulaganja, posebice u edukaciju i organizirani nastup na tržištu. Upravo iz tog razloga nakon dugog niza godina u Slavoniji je pokrenut prvi poljoprivredni Agroklaster Čista priroda d.o.o. koji je okupio osam proizvođačkih organizacija u lanac koji će zadovoljiti visoke standarde nužne za pozicioniranje na sve zahtjevnijem tržištu.

– Autohtoni proizvodi su naša vrijednost koju trebamo sačuvati i njegovati, ali ukoliko želimo konkurirati na tržištu koje nam se ulaskom u EU otvorilo, moramo biti svjesni kako se brendirati može samo ono što je kvalitetno, a kvalitetu potvrđuje potražnja, a ne naša uvjerenja – rekao je prilikom potpisivanja prvih ugovora direktor poljoprivrednog klastera, gospodin Davor Fotez.

Tako je pod jednim krovom i zajedničkim brendom „SLAVONA“ po prvi puta organizirana proizvodnja i uzgoj crnih svinja Fajferica i bijelih križanaca iz organskog uzgoja koji su zadovoljili uvjete iz Specifikacije proizvodnje Istarskog pršuta radi dobivanja certifikata sa zaštićenom oznakom izvornosti. Genetski preduvjeti crnih svinja Fajferica i bijelih križanaca osigurati će istarskim pršutarima dovoljne količine sirovine za proizvodnju nadaleko poznatog i zaštićenog Istarskog pršuta.

Ugovorima koji su danas potpisani, proizvođači okupljeni oko prvog poljoprivrednog Agroklastera Čista priroda d.o.o. iz Osijeka i njihovog zajedničkog brenda „SLAVONA“ osigurat će istarskim pršutarima 5.000 tovljenika godišnje koji će omogućiti proizvodnju od 10 000 komada Istarskog pršuta zaštićenog oznakom izvornosti radi nastupa na zajedničkom EU tržištu.

Kao predstavnik proizvođača, gospodin Antolović naglasio je kako proizvođači i uzgajivači očekuju punu potporu Ministarstva poljoprivrede i države koja, ukoliko se želi dostići cilj jedinstvene proizvođačko linijske organizacije, mora što prije riješiti podzakonsku regulativu koja to trenutno onemogućuje.

Ovo je iznimno važan datum za proizvođače Istarskog pršuta i stočare Slavonije. Nakon dugog niza godina ostvaruje se konkretna suradnja koja je temeljena na preciznim zadacima, visokim standardima, kontroliranim parametrima i praćenju sljedivosti.

Povezivanjem dviju regija – plave i zelene Hrvatske u zajednički poduhvat revitalizacije poljoprivrede i domaće proizvodnje učinjen je značajan korak u smjeru stvaranja konkurentnosti domaćeg proizvoda. Potpisom ovih ugovora ostvarit će se i svi preduvjeti nužni za realizaciju najavljene suradnje s Republikom Njemačkom i prvog hrvatskog izvoza svinjskog mesa iz organskog uzgoja na to tržište nakon 30 godina. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content