Tomislav Tolušić: Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu Vlada RH želi omogućiti obiteljskim gospodarstvima da lakše dođu do zemlje

“Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu Vlada RH želi omogućiti obiteljskim gospodarstvima da lakše dođu do zemlje, a natječaje će raspisivati jedinice lokalne samouprave”, izjavio je između ostalog ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u središnjem Dnevniku HRT-a.

Jedan od ciljeva novoga zakona je i okrupnjavanje parcela čime bi se riješio jedan od gorućih problema poljoprivrede. A priprema se i komasacija kojom se ne samo da se okrupnjava zemljište, već se ono i komunalno uređuje kanalskom mrežom i pristupnim putovima. Posljednja komasacija provedena je prije 30 godina u Međimurju. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je za središnji Dnevnik HRT-a da su usitnjene parcele jedan od većih problema hrvatske poljoprivrede. Ovim zakonom omogućujemo prodaju malih parcela da se naši poljoprivrednici okrupne.

  • Aktualni zakon, koji je na snazi već pet godina, dao je prednost velikim poljoprivrednicima, odnosno gospodarstvima. Oni su pak doslovno zadnjih pet godina otimali zemlju malim OPG-ovima. Ovim zakonom to sprečavamo i stavljamo u fokus obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – kazao je Tolušić.
  • Postupak u vezi s prodajom državnih parcela krenut će idući tjedan. Zakon o tome trebao bi biti u Saboru idući tjedan, a nakon toga i zakup i prodaja prelaze u nadležnost lokalne samouprave. Ona će provoditi postupak, ali uz strogu kontrolu Ministarstva poljoprivrede i Državnog odvjetništva. Očekujem da ćemo prvi natječaj za zakup, ali i za prodaju imati u drugoj polovici 2018. Do 2020. očekujem da će sva zemlja biti raspodijeljena, male parcele prodane, a sve što treba biti dano u zakup da će tamo biti – istaknuo je ministar.

U vezi s kvotama i trošarinama na plavi dizel Tolušić je kazao da je upravo na savjetovanju novi pravilnik o raspodjeli kvota.

  • U to smo uvrstili nove kategorije – svinjogojstvo, pčelari, peradari i još nekoliko drugih koji će sada dobiti plavi dizel. Plavi dizel je jedna vrsta potpore, niže cijene goriva za naše poljoprivrednike – naglasio je Tolušić.

Odgovarajući na pitanja o poticajima za izravna plaćanja rekao je da je avans isplaćen u 11. mjesecu, oko milijardu kuna.

  • Ostatak poticaja ide do kraja veljače, a poravnanje je u svibnju. Tako će biti i u buduće dok god je ova vlada na čelu države –  izjavio je ministar Tolušić na središnji Dnevnik HRT-a. (hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content