Tri starinska recepta za Pepelnicu – postite kao nekada baka Rozika

Nakon pokladne neumjerenosti u jelu i piću na dan Čiste srijede ili Pepelnice počinje odbrojavanje 40 korizmenih dana. Dani su to pročišćivanja, pokore, poniznosti i žrtve. Korizma se kao odricanje posebno proživljava i kroz hranu. U stara vremena domaćice su posebno pazile što će pripremati ukućanima u to vrijeme odricanja, a mi vam donosimo tri starinska recepta za Pepelnicu po uzoru na baku Roziku.

ČORBA, TRGANCI I TAŠKE
Na brašnu i vodi baka Rozika temeljila je najjednostavnija korizmena jela. Dobro je znala Rozika da, iako nemrsni, obroci trebaju biti zasitni i prije svega brzo napravljeni. Malo brašna, malo vode, prstohvat soli i to je savjet po kojem su vrijedne ruke časkom zamijesile tri kvrge tijesta. Od jedne je baka Rozika uvijek napravila trgance za čorbu. Tijesto je rastanjila valjkom, izrezala nožem na komade i kidala ih prstima, stavljajući ih u zakuhanu vodu. Na masti je kratko ispržila nasjeckani crveni luk uz dodatak crvene mljevene paprike. Kad je tijesto bilo kuhano, znala je dodati pripremljenu zapršku od masti i luka. Od druge kvrge tijesta napravila bi trgance sa sirom. Postupak je gotovo isti, no kuhano bi, natrgano tijesto, pomiješala s kravljim sirom i kojom žlicom ulja. A treća kvrga tijesta pretvorila se u taške s orasima.

Isprobajte i sami neki od recepata i otkrijte kako su jednostavna, brza i mirisna bakina jela dostatna da zasite sva vaša osjetila na posni dan.

(www.icv.hr, R.Pranjić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content