Virovitičanin Domagoj Petrić održao predavanje na zagrebačkoj Zvjezdarnici na temu “Pogled prema asteroidima”

U srijedu navečer 21. veljače 2018. u predavaonici Zvjezdarnice Zagreb Virovitičanin Domagoj Petrić održao je popularno predavanje ”Pogled prema asteroidima“.

Četrdesetak nazočnih sa zanimanjem je pratilo Domagojevo predavanje o malim tijelima Sunčevog sustava koja su od samih početaka utkana u Zemljinu povijest. Asteroidi (planetoidi) su u prošlosti svojim udarima u Zemlju često bili uzrokom kataklizmičkih događaja koji su globalno mijenjali život i klimu našega planeta.

Danas prema asteroidima okrećemo pogled radi boljeg razumijevanja ovih tijela kao svjedoka stvaranja Sunčevog sustava i same Zemlje te perspektive iskorištavanja određenih kemijskih elemenata kojih ondje ima u izobilju. Zato je naglasak stavljen na sastav i položaj asteroida u Sunčevom sustavu, najpoznatije predstavnike i nedavne misije automatskih svemirskih letjelica kojima su neki asteroidi istraživani iz blizine.

Unazad nekoliko godina Domagoju su objavljivani tematski članci u časopisu “Čovjek i svemir” u izdanju zagrebačke Zvjezdarnice, a ovo mu je drugo predavanje u ambijentu Popova tornja na Gornjem gradu. U lipnju 2016. održao je predavanje “Dvojni zvjezdani sustavi”.

Jučerašnje predavanje na temu asteroida pružilo je prigodu projekcije nazočnima i dva kratka filma o nedavnim raritetnim snimanjima ponajvećih NEA asteroida iz Svetog Đurđa i Virovitice.

Danijel Reponj je 1. rujna 2017. iz svoje privatne Zvjezdarnice Apollo u Svetom Đurđu nedaleko Virovitice uspio snimiti niz fotografija asteroida 3122 Florence kad je prolazio pokraj Zemlje na udaljenosti 7 milijuna kilometara. Spajanjem 160 pojedinačnih fotografija ovog asteroida načinio je izvrstan film koji ilustrira njegovo brzo gibanje zvjezdanim nebom. Promjer Florence je 4,4 km i ubraja se u NEA asteroide koji bi u budućnosti mogli udariti u Zemlju s kataklizmičkim posljedicama. Ovakav bliski susret sa Zemljom ponovit će se tek za 500 godina.

Zlatko Kovačević je 17. prosinca 2017. iz dvorišta u Virovitici kroz dvije “rupe u oblacima” uspješno snimio dva niza fotografija asteroida 3200 Faeton (engl. Phaethon) kad je prolazio pokraj Zemlje na udaljenosti 10 milijuna kilometara. Pritom je sjaj Faetona bio deset puta manji od sjaja Florence. Faeton je također NEA asteroid promjera 5,1 km. Idući bliski susret sa Zemljom dogodit će se 2093. godine, kad će proći na udaljenosti 3 milijuna kilometara. Treba naglasiti da s Faetona otpadaju milimetarske čestice koje od 1862. godine sredinom prosinca na putovanju Sunčevim sustavom ulijeću u Zemljinu atmosferu brzinom 35km/s, a prepoznajemo ih kao meteorski potok Geminida. (www.icv.hr, foto: zvjezdarnica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content