Zdenački divani u Korizmenom duhu

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva ”Zdenac” i Župe Našašća svetog Križa Orahovice, u Zdencima je održana tradicionalna manifestacija Zdenački divani. Ovoga puta Divani su održani s glavnom temom Korizme. Manifestacija je započela u crkvi svetog Mihaela u Zdencima gdje su svi sudionici i vjernici sa šireg područja, izmolili Križni put,a molitve na postajama čitale su članice Udruge žena Našičko Novo Selo i Udruge “Rukotvorine” iz Zdenaca. Nakon Križnog puta krenuo je kulturno-umjetnički program u kojem su se pjevajući korizmene pjesme i napjeve, predstavili domaćin-KUD “Zdenac” iz Zdenaca, Udruga žena “Cer” iz Crnca, HKUD “Darda” iz Darde, KUD “Podravina” iz Čađavice i članice Matice Slovačke iz Zokovog Gaja. Nakon programa, u Domu kulture su priređeni “Korizmeni stolovi” koje su pripremila sva društva sudionika. Uz Korizmene stolove molitvu i blagoslov predvodio je orahovački župnik, velečasni Željko Strnak, a potom su svi nazočni kušali korizmena jela koja su se nekada, ali i danas pripremala u korizmene dane.

-Prijašnjih godina naši su Zdenački divani bili posvećeni raznim tradicionalnim slavonskim običajima, kao što su svatovi, kolinje, babinja i drugo, a ove godine smo u suradnji sa Župom Orahovica odlučili manifestaciju posvetiti Korizmi. Hvala svim sudionicima koji su pripremali jela i pjevali u crkvi i sigurna sam da su svi uživali, a mi stariji smo se definitivno vratili u djetinjstvo – rekla je predsjednica KUD-a Zdenac Anica Kubica.

Poseban povratak u djetinjstvo donijela su stara jela kao što su šterc, zafrigana čorba, popara, žganci s kiselim kupusom, tijesto s kupusom, knedle sa šljivama, taške s pekmezom i druga jela, a bilo je domaćeg kruha, domaćih buhtli s pekmezom, štrudli s jabukama, pogačica s čvarcima i ajvarom i mnoštvo drugih domaćih slastica, uistinu za prste polizati, a pravila domaće slavonske ruke.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”444266″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content