72-godišnjak metalnom zamkom ulovio strogo zaštićenu Vjetrušu, zbog ozljeda eutanazirana

Prije nekoliko dana policijski službenici Policijske postaje Pitomača prilikom ophodnje u naselju Pitomača zatekli su 72-godišnjeg muškarca na ljestvama kako s oluka kuće skida pticu koja se uhvatila u metalnu zamku. Utvrđeno je da se radi o zaštićenoj ptici grabljivici Vjetruši koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta životinja. Nesretna ptica zadobila je teške ozljede obje noge, oslobođena je i predana djelatniku županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenih dijelova prirode i ekološkom mrežom te potom hitno prevezena na operaciju u Zoološki vrt u Zagrebu.

Zbog ozbiljnosti zadobivenih ozljeda, operacija nije uspjela pa su pticu veterinari morali eutanazirati. Kako je riječ o strogo zaštićenoj vrsti ptice, stručnjaci materijalnu štetu procjenjuju na 2.400 kuna.

Utvrđeno je da je počinitelj ručno izrađenu metalnu preklopnu zamku postavio na limeni oluk svoje kuće čime je, uhvativši ovu zaštićenu pticu grabljivicu, počinio kazneno djelo uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti na štetu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te će protiv njega biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

(www.icv.hr; ml, PU VPŽ; foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content