Gradonačelnik.hr: Gradu Virovitici priznanje za izvrsne rezultate pri upravljanju gradom

Zbog izvrsnih rezultata pri upravljanju gradom, projekt gradonačelnik.hr dodijelio je Gradu Virovitici službeno priznanje kojim se želi potaknuti podizanje standarda vođenja i upravljanja gradovima u Republici Hrvatskoj.

Priznanje za izniman doprinos pri upravljanju gradom gradonačelnik.hr dodjeljuje najboljim gradovima koji se nalaze do tri puta u TOP 10 prema analizi proračuna i ostalih mjerljivih kategorija, a cilj je nagraditi one gradove koji predstavljaju uspješno lice lokalne politike.

EVO ZAŠTO JE VIROVITICA MEĐU NAJUSPJEŠNIJIM GRADOVIMA

Besplatni udžbenici – u Proračunu grada Virovitice i ove su godine osigurana sredstva za besplatne udžbenike za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola s područja grada. Svim učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola pokrit će se dio troškova nabavke udžbenika u školskoj godini 2017./2018. u vidu vaučera u vrijednosti 200,00 kuna.

Komunalni info centar – pozivom na besplatni broj 0800-9995 svi građani mogu dojaviti Gradskoj upravi svoj komunalni problem. Na ovaj način omogućena je direktna suradnja i učinkovitost rješavanja komunalnih problema u kojoj sudjeluju sami građani. Ujedno je osigurana kvalitetnija kontrola učinkovitosti rada Gradske uprave i javnih tvrtki.

Gradska blagajna – Na Gradskoj blagajni građani mogu plaćati uplatnice gradskih komunalnih tvrtki i institucija bez naknade, čime tijekom godine značajno uštede. Uzimajući u obzir da provizije u hrvatskim bankama iznose od 4,00 do 10,00 kuna, na ovaj način građanima je tijekom prošle godine ušteđeno oko milijun kuna, a u posljednjih pet godina, otkako je blagajna otvorena, preko pet milijuna kuna.

Lokalna riznica – Grad Virovitica je među prvima u Hrvatskoj 2011. godine uveo lokalnu riznicu u kojoj proračunski korisnici Grada plaćaju sve svoj obveze preko jedinstvenog računa, čime se postiže racionalno i transparentno poslovanje svih subjekata na gradskom proračunu.

Uređeni kanali za oborinsku odvodnju – svakodnevni radovi na uređenju kanala za oborinsku odvodnju rezultirali su činjenicom da je Virovitica u proteklih nekoliko godina jedan od rijetkih gradova koji nije imao većih problema s poplavama.

Više od 1270 zaposlenih u virovitičkim poduzetničkim zonama – samo u 2016. godini u virovitičkim poduzetničkim zonama otvoreno je 177 novih radnih mjesta.

ICPR certifikat za Poduzetničku zonu III zadovoljava sve EU standarde.

Jedan od rijetkih gradova koji sufinancira rad Pučke kuhinje – jedan od rijetkih zato što ostale javne ili pučke kuhinje drže humanitarne udruge.

Dječja igrališta – Virovitica je grad dječjih igrališta raspoređenih po svim dijelovima grada i prigradskih naselja. Izrađena su prema vlastitom projektu u suradnji s Tehničkom školom iz Virovitice.

Selektivno prikupljanje sekundarnih sirovina po kućama i kontejnerskim otocima – na vrhu u Hrvatskoj po sakupljanju papira te standardu zbrinjavanja otpada i edukaciji stanovništva.

Gradski vrtovi – Grad po javnom pozivu dijeli građanima parcele za vrtove. Vrtovi su prosječne veličine oko 400 m2, a jedina obveza građana je u jesen ostaviti parcelu čistom.

Među prvih pet gradova po brzini izdavanja građevinskih dozvola – prosječno vrijeme za izdavanje dozvola pri Upravnom odjelu za komunalne poslove je 10 do 14 dana, no u nekim slučajevima taj rok je znatno kraći. U slučajevima kada nema drugih stranaka u postupku kojima bi se davala mogućnost uvida u spis, Grad građevinsku dozvolu izdaje iznimno zadovoljnim investitorima u roku od samo 2 do 3 dana od dana podnošenja zahtjeva, što je definitivno iznad svih prosjeka.

Sufinanciranje rada hitne medicinske pomoći – Cilj je da građani, kako na području grada, tako i županije, imaju jednaku dostupnost hitnoj medicinskoj pomoći. U praksi bi to značilo da kada jedan tim hitne medicinske pomoći ode na teren izvan područja grada Virovitice, ujedno bude osiguran drugi tim koji će izaći na teren ako zatreba pomoć nekome s područja Virovitice.

Proizvodnja eko povrća za potrebe Dječjeg vrtića Cvrčak i osnovnih škola – projekt proizvodnje eko povrća provodi se na površini od oko 5.000 m2.

„Virovitički model“ – sufinanciranje rada VŠMTI – rad Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici od njena osnutka financira se dijelom iz proračuna Virovitičko-podravske županije i proračuna svih jedinica lokalne samouprave s područja županije.

Zaklada grada Virovitice – osnovana s ciljem pomaganja građanima koji se nađu u teškoćama koje ne mogu riješiti kroz postojeće sustave skrbi.

Skijaška staza – jedan od rijetkih gradova koji na svom području ima skijašku stazu, a skijanje je besplatno. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content