HDZ traži institucionalnu pokrivenost cijele županije

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Virovitičko-podravske županije od preuzimanja vlasti u gradu Virovitici i samoj županiji zalagao se da ona bude pokrivena svim institucijama, a što je osnivanjem jedinica lokalne/regionalne uprave 1993. godine bilo zanemareno. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Vlada Republike Hrvatske počela je provoditi veliki projekt regionalizacije Hrvatske kojom bi se trebala bazirati na pet regija, a kojom bi došlo do ukidanja niza institucija na područjima županija pa tako i na području Virovitičko-podravske županije.

Prije toga područje Virovitičko-podravske županije lobiranjem čelnika HDZ-a, stranke koja je bila na vlasti, dobilo je Carinarnicu, Područni ured Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područnu službu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Županijski sud i odvjetništvo, središte Croatia osiguranja. Uz Ured državne uprave, Poreznu upravu, Policijsku upravu, Općinske sudove i Državna odvjetništva, izuzev središta HEP-a i Hrvatskih šuma bila je tako zastupljena svim institucijama koje su bile na dohvat i usluzi građanima. Između ostaloga u Virovitici se nalazilo i dopisništvo HRT-a.

Nizom tadašnjih reformi, u vrijeme dok HDZ nije bio na vlasti, Virovitica gubi carinsko središte, koje seli u Varaždin. Središte naše najstarije osiguravajuće kuće Croatia osiguranja za naše područje umjesto Virovitice postaje Kutina, reformom zdravstva trebali smo izgubiti i bolničko središte i Županijski sud (srećom ili zalaganjem nekih – nismo), ukinuti su neki općinski i prekršajni sudovi, teškom mukom zadržali smo Poreznu upravu te područne urede mirovinskog i zdravstvenog no središte HEP-a i Hrvatskih šuma za Virovitičko-podravsku županiju bili su nedodirljivi.

Smatramo da je došlo vrijeme da sami preuzmemo brigu o upravljanju šuma jer je područje županije podijeljeno u organizacijskom smislu na tri uprave šuma Našice, Bjelovar i Koprivnicu. Zato dajemo potporu inicijativi za Upravom šuma u Slatini, jedinstvenoj za Virovitičko-podravsku županiju. Šumarstvo i drvno-prerađivačka industrija temeljne su gospodarske grane sa stoljetnom tradicijom naše županije i ne vidimo razloga zašto mi sami na našoj županiji ne možemo raspolagati šumskim resursima.

Slično je i s HEP-om, djelatnošću opskrbe električnom energijom gdje su na području naše županije njihova središta Virovitica, Osijek i Križ. Nema zapreke da Virovitičko-podravska županija bude jedno distribucijsko područje HEP-a ODS. Ako se mogla provesti fiskalna decentralizacija, vrijeme je da se pristupi i promjeni institucionalnog i organizacijskog ustrojstva javnih poduzeća gdje god za to postoje pretpostavke s ciljem da njihov ustroj prati ustroj županija.

Predsjednik
ŽO Virovitičko-podravske županije
Josip Đakić

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content